Shutterstock

Nieuws Industriële tomaten

'Pastasaus lijdt onder hitte en grondstofrally'

19 Juli 2022 - Max van der Heijden

De wereldberoemde Italiaanse tomatensaus is volgens boerenbond Coldiretti in gevaar. Niet alleen lijden de tomaten die worden geteeld voor industriële verwerking onder aanhoudende hitte en droogte, maar ook rijzen de kosten de pan uit.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tomatentelers kampen met verzengde hitte en droogte. Hierdoor is de oogst van industriële tomaten volgens de Italiaanse boerenbond Coldiretti 11% lager uitgevallen. Dat zijn niet de enige problemen die de boeren hebben. De prijzen van de grondstoffen zijn zeer hoog, door internationale speculatie, het conflict in Oekraïne en internationale spanningen over grondstoffen. Zo zijn de meststoffen met 170% in prijs gestegen, is de diesel 129% duurder en is ook de prijs van glas met 30% hoger.

Ook ander soort verpakkingen zijn duurder geworden. Zo is de prijs van het verpakkingsmateriaal van Tetra Pak 15% gestegen, zijn etiketten 35% duurder en moet voor karton 45% meer betaald worden. De prijzen van blik en plastic zijn het hardst de lucht ingegaan. Blik met 60% en plastic met 70%, zo blijkt uit een analyse van Coldiretti. Daar blijft het niet bij, want de kosten voor wegvervoer zijn ook met 25% gestegen. De boerenbond maakt zich ook zorgen over de explosief gestegen prijzen van containervervoer. De tarieven hiervan zijn met 400 tot 1.000% gestegen. 

Fles duurder dan tomaten
Al deze prijsstijgingen maken dat de fles duurder is dan de tomaten die erin zitten. Uit de analyse van de boerenbond blijkt dat van een fles gezeefde tomaten van 700 milliliter, die gemiddeld €1,30 kost, 53% naar distributie en promotie gaat. De industriële productiekosten bepalen 18% van de prijs, de fles 10%, de tomaten 8%, 6% is voor het vervoer, 3% voor de dop en het etiket en 2% is voor marketing en reclame. Boeren zouden voor elke euro van verwerkte producten in de schappen, zoals tomatenpuree, passata en tomatensaus, slechts 6 cent overhouden, zo heeft de boerenbond geconcludeerd na de analyse. 

In de Italiaanse tomatenindustrie werken rond de 10.000 mensen bij ongeveer 6.500 landbouwbedrijven en negentig verwerkers. De industrie heeft een omzet van €3,7 miljard. Meer dan de helft van dat geld komt uit de verdiensten van de export. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden