Shutterstock

Analyse Palmolie

Rivaliteit en hoge voorraad zitten palmolie dwars

14 Juli 2022 - Jesse Torringa

De prijs van palmolie blijft naar beneden gaan. De hoge voorraden zijn een boosdoener, maar ook de verslechterde Covid-situatie in China laat zich gelden op de wereldmarkt van de plantaardige olie.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De weg naar beneden van de prijs van palmolie op de internationale wereldmarkt is weer ingezet. De afgelopen week bleek de markt even tot rust te komen maar nam dinsdag toch een flinke duik naar beneden. De Maleisische palmolie-futures zakten onder de grens van 4.000 Maleisische ringgit (MYR) per ton en naderden het laagste niveau sinds juni 2021. Het laagste punt was 3.750 MYR per ton palmolie, een daling van ruim 6%.

De oorzaak van de daling weer is de zeer zwakke export en de steeds erger wordende Covid-situatie in China. Het land is een belangrijke importeur van palmolie, de vrees voor hernieuwde lockdowns heeft nu een negatief effect op de markt.

Hoge voorraden
Een andere reden voor het prijsverloop zijn de zeer hoge palmolievoorraden in Maleisië. Eind juni steeg de voorraad tot het hoogste punt in 7 maanden doordat de grote concurrent Indonesië de markt rivaliseert met palmolie. Indonesië doet er alles aan om zoveel mogelijk te exporteren, zo meldt Reuters. De voorraden in Indonesië stegen met 8,8% ten opzichte van vorige maand volgens de Malaysan Palm Oil Board (MPOB). De export van Maleisië daalde met 13,2% tot 1,19 miljoen ton palmolie nadat Indonesië in mei een kortstondig exportverbod had opgeheven.

Ook Indonesië kampt namelijk met een behoorlijke voorraad palmolie die het land snel wil wegwerken. Indonesië wil overzeese verzendingen nog meer aanmoedigen en ook in het binnenland moet er meer product gebruikt worden. Zo is de Indonesische regering van plan het gehalte aan op palmolie gebaseerde brandstof in de biodiesel vanaf 20 juli te verhogen van 30% naar 35%, bekend als B35. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden