Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Palmolieprijs in een verdere duikvlucht

6 Juli 2022 - Klaas van der Horst

De palmolieprijs blijft maar dalen, omdat er steeds nieuwe drukfactoren bij komen. Een van de voornaamste aanjagers van de prijsdalingen is de Indonesische overheid, die opnieuw maatregelen heeft getroffen om de export te versoepelen. Ondertussen lopen ook in Maleisië de voorraden op.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De dagprijs voor Maleisische palmolie in Rotterdam stond dinsdag op $1.430 per ton, iets hoger dan vorige week. Voor gemengd Indonesisch/Maleisische palmolie staat de prijs op $1.340 per ton. De futures staan nog lager. De CME-settlement prijs voor juli stond dinsdag op $954 per ton, voor september staat de notering nog veel lager en wordt zo'n $775 per ton genoteerd. 

Hiermee lijkt de palmolieprijs meer onder druk komen te staan dan de prijs voor andere eetbare oliën, zoals zonnebloemolie en mogelijk zelfs raapolie. Helemaal vreemd is dit ook niet, want de beschikbaarheid van met name zonnebloemolie is nog altijd vrij beperkt. Dit neemt niet weg dat de prijzen van alle eetbare oliën in een dalende lijn zitten. 

Indonesische overheid overhaast geweest
De palmolieprijs staat wellicht het meest onder druk door het optreden van de Indonesische overheid. Indonesië is de grootste palmolieproducent ter wereld. De Indonesische overheid stelde afgelopen voorjaar een exportverbod in, uit vrees dat de eigen burgers zonder betaalbare kookolie komen te zitten. Veel bedrijven zochten immers alternatieven voor Oekraïense zonnebloemolie.

Al snel werd duidelijk dat de overheid in Jakarta overhaast had gehandeld. Veel mensen verloren hun baan en inkomen door het exportverbod. Daarom werd dit teruggedraaid en werden ook weer exportcertificaten afgegeven. Toen dit niet snel genoeg effect had, werden ook de exportheffingen en quota aangepast. Afgelopen week gebeurde dat opnieuw. Inmiddels zijn in Indonesië voorraden opgebouwd - net als in Maleisië, en de oogstverwachtingen prima.

Het is deze situatie die de markt van dit moment bepaalt. Aan de productiekant zijn inschattingsfouten gemaakt, waar de inkopers nu hun voordeel mee doen.  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden