Shutterstock

Analyse Haver

Prijzen voor haver onder flinke druk

28 Juni 2022 - Stef Wissink

Hoewel er onderliggend weinig lijkt veranderd op de markt voor haver - ten opzichte van vorige oogstprognoses - wordt het product in het kielzog van de 'grondstofzwakte' in prijs gecorrigeerd.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Naast het nieuws uit Oekraïne speelt ook mee dat de oogst op het noordelijk halfrond is begonnen. Zowel in delen van de Verenigde Staten als op het Europees continent zijn de dorsmachines aan de gang, wat doorgaans altijd leidt tot wat druk op het aanbod en dus de koers. Ook de economische vooruitzichten zorgen voor druk op de koersen van commodities. Een lagere economische groei leidt doorgaans tot een lagere vraag naar grondstoffen.

In de meest recente prognoses van het Amerikaanse ministerie voor Landbouw (USDA) is aan het globale verzorgingsplaatje van haver weinig veranderd. Na een flink kleinere mondiale haveroogst in het seizoen 2021/2022 gaat de productie aankomend seizoen flink hoger uitpakken. In de meest recente analyse komt het USDA uit op een productie van 24,95 miljoen ton. Dat is iets hoger dan het verbruik van 24,73 miljoen ton, wat betekent dat de eindvoorraden naar verwachtingen wat toenemen.

Havermarkt wat laten ontspannen
De flinke productiestijging ten opzichte van het eerdere seizoen (22,51 miljoen ton) is ook een factor die meespeelt bij de huidige zwakte voor de haverprijzen op de termijnmarkten. De prijzen voor haver stegen vorig najaar (ruim voor de oorlogsdreiging) al naar recordhoogten. De huidige vooruitzichten van een betere balans tussen vraag en aanbod het komende seizoen kan de markt wat laten ontspannen.

De prijzen voor haver staan dus door een flink aantal verschillende factoren onder druk. De verwachting is dan ook dat de prijzen de komende weken maximaal stabiel noteren en mogelijk verder corrigeren door aanbod van nieuwe oogst. Toch blijft de onvoorspelbaarheid van de oorlog in Oekraïne de markt op een historisch gezien hoog niveau houden. Voor levering juli 2022 zijn de termijnmarktprijzen inmiddels gedaald van $760 per bushel naar zo'n $620 per bushel. Voor leverdatum na de nieuwe oogst (december 2022) staat de prijs inmiddels onder de $500 per bushel, nadat dit contract dit voorjaar nog piekte op zo'n $640 per bushel.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden