Agrifoto

Analyse Grondstoffen

Dalende tarwekoers kijkt meer naar VS dan Europa

27 Juni 2022 - Niels van der Boom

De tarweprijs op de Matif voor levering september 2023 moet maandagmiddag 27 juni opnieuw euro’s toegeven met zelfs prijzen onder de €350 op de borden in Parijs. Het wordt steeds beter duidelijk dat de graanoogst kleiner uitpakt dan vorig jaar maar dit kan de markt niet op andere gedachten brengen. In dit artikel lees je welke actualiteiten nu de grootste invloed hebben.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een dalende tarwekoers – die afgelopen week al een flinke sprong in het diepe maakte – zorgt er ook voor dat landen zich aandienen als koper. Zo heeft Egypte bekend gemaakt 180.000 ton tarwe van India te kopen. Dat is fors minder dan de half miljoen ton waar het eerder over sprak. De Egyptische minister voor voedselbevoorrading zegt zelf dat het land voldoende graanvoorraad in handen heeft voor bijna een half jaar productie. Dergelijke uitspraken zijn volgens analisten een teken dat het land waarschijnlijk een tender voor tarwe binnenkort uitschrijft.

Kleinere oogst heeft geen effect
Droogte en hitte in Europa zorgen ervoor dat de graanopbrengst kleiner uitpakt dan in 2021. Ook het meerjarig niveau wordt niet gehaald, onder andere in Duitsland. De tarwemarkt heeft daar vandaag weinig boodschap aan. Internationaal wordt meer gekeken naar de oogstvoortgang in de Verenigde Staten, waar hoge temperaturen zorgen voor een vlot verloop.

Verwachte neerslag in de Amerikaanse Midwest zorgt ervoor dat de koersen corrigeren. Vooral voor maïs is dat het geval. De regen valt precies op het juiste moment. Niet in alle staten is dat geval en ook deze week kan het erg warm worden. Aanstaande donderdag publiceert het USDA hun kwartaalrapportage met daarin de geraamde graanvoorraden en arealen, wat de markt zeker richting gaat geven. Omdat het maandag 4 juli is sluit de CME in Chicago op deze dag zijn deuren. Donderdag – na publicatie van het rapport – en op de vrijdag wordt daarom reactie op de markt verwacht.

Logistiek knelt de schoen
In Rusland, Oekraïne en Roemenië rollen de maaidorsers over het land. Vooral om wintergerst te oogsten. Logistiek knelt de schoen het sterkste. Desondanks wordt de koers wel beïnvloedt door de aanhoudende berichten dat de Russische oogst dit jaar groot is. Hoe en of dit volume allemaal verkocht kan worden is daarbij van secundair belang.

Doordat de Oekraïense zeehavens niet bereikbaar zijn komt een grotere druk op de schouders te liggen van de Zwarte Zee haven van Constanta in Roemenië. De locatie heeft al een recordhoeveelheid graan verwerkt dit seizoen – Roemenië kende een prima oogst vorig jaar – en daar komt een volume uit Oekraïne bij. Het land doet er alles aan om zijn infrastructuur op orde te krijgen, maar dat is niet in enkele maanden opgelost. Vele kilometers spoorlijn liggen sinds de Sovjettijd weg te roesten.

Berichten over diefstal van Oekraïense graan door de Russische bezetter blijven ondertussen de nieuwskoppen ook beheersen, al is het effect hiervan op de markt minimaal. Het toont in ieder geval dat landen als Syrië en Turkije er geen moeite mee hebben om (gestolen) graan van Rusland af te nemen.

Denken over lange termijn
Een prijsniveau boven de €350 per ton voor tarwe is nog altijd vanuit historisch perspectief zeer hoog. De opgepompte markt van de laatste weken heeft duidelijk gas terug genomen en het is nu de vraag waar de bodem ligt. Daarbij is het een goed moment om na te denken over de strategie voor de langere termijn. Op de Matif noteert het decembercontract vandaag onder de €350 en die voor september 2023 nog iets boven de €300. Dat zijn prima prijzen in vergelijking tot het gemiddelde. Indekken als akkerbouwer kan ook in deze markt interessant zijn.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden