Shutterstock

Analyse Rapport

Cacaomarkt hinkt op twee gedachten

28 Juni 2022 - Max van der Heijden

De cacaomarkt bevindt zich in een spagaat. Enerzijds is de oogst lager uitgevallen en is de vraag hoger, anderzijds zijn de productiekosten gestegen en liggen de magazijnen nog vol met de oogst van vorig jaar.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De cacaoprijs kende ook de afgelopen twee weken weer ups en downs. Na een daling die een week duurde, zat de prijs tot vrijdag alweer in de lift. Wel zijn er zorgen over de effecten van inflatie op de chococoladeconsumptie en op de cacaoprijzen. Ook zijn de chocoladeverkopen in de Verenigde Staten gedaald met 6,3% in de periode van dertien weken tot 15 mei. 

De International Cocoa Organization (ICCO) waarschuwt in het meest recente rapport dat stijgende inflatie ervoor kan zorgen dat mensen luxeproducten zoals chocolade sneller links laten liggen. Ook de grote hoeveelheid cacao die ligt opgeslagen in de Europese en Amerikaanse magazijnen heeft mogelijk een drukkend effect op de cacaoprijs.

Hogere productiekosten
Dit terwijl de cacao-oogst in Ivoorkust en Ghana juist lager is dan een jaar geleden en de vraag naar chocolade stijgt. Dit komt mede doordat er weer meer gevlogen mag worden. In theorie zou dit alles een positief effect moeten hebben op de prijs. In de praktijk pakt het volgens de ICCO anders uit. Intussen signaleert de ICCO dat de productiekosten voor chocolade zijn gestegen. De industriële prijsindex van chocoladeproducten steeg met 5% in Europa en met 7,7% in de Verenigde Staten. 

De organisatie denkt dat vooral de voorraadtrends voor cacao en de verwerking daarvan aan beide kanten van de Atlantische oceaan van belang zullen zijn naar mate het jaar vordert.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden