Shutterstock

Analyse Suiker

Suiker eindelijk in rustiger vaarwater

23 Juni 2022 - Jesse Torringa

De suikernotering schommelde alle kanten op de afgelopen periode, maar lijkt zich nu in rustiger vaarwater te bevinden. Datzelfde geldt voor India, die voor rust wilt zorgen op de binnenlandse markt door alvast een suikerexportlimiet vast te stellen voor aankomend groeiseizoen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er is momenteel weinig reuring op de suikermarkt en dat is ook te zien aan de prijsnotering van de afgelopen tijd. De noteringen zijn erg stabiel en schommelen nauwelijks, iets wat lang niet was voorgekomen op de suikermarkt. Dat betekent niet dat er in vraag en aanbod van suiker per se is veranderd. Het wereldaanbod van suiker is namelijk nog altijd minimaal, terwijl er wel bovengemiddelde suikerrietopbrengsten worden behaald.

Exportlimiet van 6 miljoen
Dit seizoen heeft de Indiase regering een exportverbod voor suiker vanaf 10 miljoen ton en volgend seizoen zal dat waarschijnlijk weer gebeuren. De reden hiervoor is om voldoende voorraad te hebben voor India zelf, zodat de suikerprijzen niet te hoog worden. De limiet die nu op 10 miljoen ton ligt, zal voor het nieuwe seizoen - wat in oktober begint - lager uitvallen, meldt Reuters, die de Indiase regering citeert. De overheid zou de suikerexport voor het nieuwe seizoen waarschijnlijk beperken tot 6 of 7 miljoen ton. Het exacte volume zal pas bij de start van het nieuwe seizoen bekend worden en zal afhangen van de impact die de moesson heeft op het groeiseizoen van suikerriet.

In Brazilië loopt de ethanolproductie nog altijd vlot door en is de suikerproductie nog niet aanzienlijk verhoogd. Vanwege de hoge brandstofprijzen kiezen de suikerrietmolens in Brazilië ervoor om meer ethanol te produceren vanwege een betere prijs. Er leek verandering in te komen vanwege het goedgekeurde wetsvoorstel over de accijnsverlaging op brandstof in het land. Dit zou de prijs van ethanol, wat als alternatief wordt gebruikt voor benzine, flink laten kelderen. Om deze reden werd er verwacht dat suikerrietmolens de suikerproductie ten opzichte van ethanol flink zouden opschroeven, maar dat is tot op heden niet het geval. Wanneer het wetsvoorstel van kracht is, zal blijken hoe de markt erop reageert.

Suiker volgt olie (nog) niet
Sinds vorige week gaat de notering van ruwe olie gestaag naar beneden. De suikernotering, die vaak kort daarna de achtervolging inzet, doet dat tot op heden niet. De prijs van ruwe Brent-olie is sinds vorige week van $122 per vat naar $111 per vat gegaan, een daling van 9%. Suiker daarentegen is stabiel en schommelt nauwelijks met een prijs van $560 per ton op de Liffe. Gezien het huidige aanbod van suiker op de wereldmarkt wordt er momenteel ook geen sterke daling verwacht. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden