Photoagriculture / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Boterprijzen stabiel op goed beschermde markt

22 Juni 2022 - Klaas van der Horst

De boternotering schommelt al bijna drie maanden tussen de €7000 en €7400 per ton. Dat is best een hoog niveau, in langere termijnperspectief bezien zelfs een historisch hoog niveau. Toch is de kans groot dat de prijzen voorlopig nog wel even zo zullen blijven.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

{{dataviewSnapshot(46_1655894907)}}
In deze grafiek is de DCA-notering weergegeven in euro's per ton, terwijl de GDT-notering in US dollars per ton is.

De Amerikaanse boterprijs is ook behoorlijk lager dan die in de EU. Het is mogelijk dat sommige partijen daardoor in de verleiding komen om product te importeren, maar toch is goedkopere boter van elders niet direct een bedreiging voor Europees product.

Importheffing en vracht
Om Nieuw-Zeelandse boter hier te krijgen, moet eerst al zo'n €700 per ton aan importheffing worden betaald, terwijl aan vracht ook wel zo'n €400 per ton moet worden betaald. Daarmee is het grootste deel van het prijsverschil al verdwenen. Vervolgens moet een andere hobbel worden genomen. Veel Europese kopers accepteren alleen Europees product. Als ander product wordt aangeboden, moet eerst worden bezien of dit wel aan de technische specificaties voldoet en of de koper toestemming heeft om dit te mogen kopen. Dit kan allemaal lukken, maar wellicht probeert de klant dan een korting te bedingen voor een afwijkend product. Daarmee wordt het voordeel opnieuw kleiner voor de importeur. Voor Amerikaans product zijn de afwijkende specificaties ook een hobbel, plus de onzekerheid over de vraag of het gekochte product wel op tijd beschikbaar is. Dit vanwege de logistieke problemen in het land.

Ook biologische melk in gangbare room
Kortom, de Europese botermarkt hoeft voorlopig weinig rekening te houden met externe verstoringen. Ondertussen loopt de melkaanvoer in de EU weer terug en blijft boter te duur om in voorraad te nemen voor verkoop over een half jaar of later. Zelfs al wordt de gewone melkaanvoer aangevuld met afgewaardeerd biologisch product, dan nog blijft er een tekort aan boter. Veel marktkenners redeneren daarom dat, tenzij er een massale vraaguitval optreedt, de boterprijs na de zomer nog verder omhoog gaat. Mogelijk wordt er via de supermarkt iets minder verkocht, maar dankzij meer out-of-home-bestedingen en toerisme wordt die afname prima gecompenseerd.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden