Shutterstock

Analyse Palmolie

Koers palmolie stijgt ondanks vrijgave export

25 Mei 2022 - Klaas van der Horst

De palmoliemarkt is de laatste weken flink in beweging. Vooral door het optreden van de overheid in Indonesië. Die is bezig met een balanceeract om zowel de binnenlandse prijs van frituurolie acceptabel te houden als het exportbelang en de werkgelegenheid in de industrie veilig te stellen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is nog onduidelijk hoe de binnenlandse prijs zich verder gaat ontwikkelen in Indonesië. De overheid had eerst als doel om de export van palmolie pas weer vrij te geven als de binnenlandse prijs voor frituurolie onder de 14.000 roepies zou komen.

Binnenlandse prijsregulering
Dit doel is niet gehaald, omdat exportinkomsten en werkgelegenheid dreigden weg te vallen. Daarom gaf de overheid de palmolie-export op 18 mei weer vrij, maar koppelde dit kort daarop aan een verplichting om een bepaald deel van de productie te reserveren voor de binnenlandse markt. De regering wil hiervoor ook nog een prijsregulering doorvoeren. Hoe dit allemaal uitpakt, moet nog helder worden.

Beursprijzen omhoog
Ondertussen stijgt de prijs voor palmolie CIF Rotterdam geleidelijk richting $1.700 per ton. Op 23 mei stond de notering op $1.680 per ton, op vrijdag 20 mei op $1.605 per ton. Deze beweging is ook terug te zien op de Mdex-beurs (Malaysia Derivatives Exchange). Daar is de koers de laatste tijd weer bezig met een klimmetje omhoog. Op 24 mei werd een koers van 7.054 ringgit genoteerd.

De futuresprijzen in Maleisië en Indonesië lijken ondertussen iets te dalen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden