Shutterstock

Analyse Suiker

Suikerprijs weer bijna terug op recordniveau

19 Mei 2022 - Kimberly Bakker

De suikerprijs bevindt weer bijna op het recordniveau van half april. De stevige prijsstijging van afgelopen dagen heeft meerdere redenen. Eén daarvan is de verwachte vorst in de belangrijkste teeltgebieden in Brazilië.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Komende dagen kunnen de belangrijkste landbouwgebieden in Brazilië te maken krijgen met lichte vorst. Deze weersvoorspelling leidt onder handelaren tot zorgen over de ontwikkeling van de maïs-, koffie- en suikerrietgewassen. Tegelijkertijd kwam afgelopen week naar buiten dat Braziliaanse suikerrietverwerkers nog altijd de voorkeur geven aan de productie van ethanol. Volgens organisatie Unica werd in april 29 miljoen suikerriet verpletterd (-35,8%). Van dat totaal werd 1,06 miljoen ton suiker geproduceerd en 1,49 miljard liter ethanol. Voor wat betreft de suikerproductie gaat het om een daling van 50,6%.

Ondanks de hoge internationale suikerprijzen en de forse depreciatie van de Braziliaanse is de suikermix gedaald van 42,6% naar 35,4%. Economische aspecten liggen ten grondslag aan die keuze. Naast de hoge internationale brandstofprijzen, speelt ook de snelle liquiditeit een rol. Analisten verwachten dat deze trend komende periode doorzet. Dat zal de suikerprijzen nog verder opdrijven. In de periode van woensdag 11 mei tot en met maandag 16 mei steeg de notering op de Intercontinental Exchange (ICE) al van €488,68 per ton naar €527,12 per ton. Daarmee staat de notering bijna weer op het recente recordniveau van €531 per ton. Een absoluut record is dat overigens niet. Die werd in oktober 2016 bereikt, met €556 per ton.

Suikertekort in verschiet?
Wat eveneens een rol speelt, is het feit dat de productieverwachtingen voor 's werelds grootste suikerproducent: Brazilië, omlaag zijn bijgesteld. Marktbureau Louis Dreyfus rekent voor dit seizoen met een suikerproductie van 29 miljoen ton. Dit heeft grotendeels te maken met de hierboven genoemde verschuiving naar ethanol. Als in Brazilië inderdaad meer suikerriet gebruikt gaat worden voor de productie van ethanol én de vorst richt schade aan aan de gewassen – dit kan al bij temperaturen tot 2 graden Celsius – dan is de kans groot dan voor dit seizoen rekening moet worden gehouden met een tekort.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden