Agrifoto

Analyse Gerst

Gerst blijft voorlopig flink aan de prijs

16 Mei 2022 - Redactie Foodbusiness

Net als overige grondstoffen, blijft ook gerst stevig aan de prijs. Dit heeft onder meer te maken met de krappe beschikbaarheid van brouwgerst. Verder blijkt dat voergerst inmiddels bijna net zo duur is als brouwgerst.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland zijn nog altijd goed zichtbaar in de gerstmarkt. De beschikbaarheid van brouwgerst is het hele seizoen al krap en onzekere vooruitzichten over de productie en logistieke beperkingen stuwen de prijzen naar een zeer hoog niveau. De krapte in de voergrondstoffen zorgt er nu zelfs voor dat voergerst inmiddels bijna net zo duur is als brouwgerst.

Nieuwe oogst mogelijk iets groter
Hoewel veel gerst uit Rusland en Oekraïne op de Noord Afrikaanse markt terechtkomt, zorgt de krappe globale beschikbaarheid ook in ons land voor hoge prijzen. Circa 25% van de wereldwijde gerstexport komt voor rekening van de twee conflicterende landen. Dit, in combinatie met de krappe productie in seizoen 2021/2022, zorgt voor hoge prijzen.

In Duitsland en Frankrijk zijn de prijzen van brouwgerst bij groothandelaren tot €410 à €430 per ton gestegen. Voergerst is op dit moment slechts enkele tientjes per ton goedkoper. Voor komende periode is van ontspanning op de markt naar verwachting geen sprake. Zeker tot de nieuwe oogst blijven de prijzen op een soortgelijk niveau staan. De termijnmarktprijzen voor brouwgerst (nieuwe oogt) liggen zo'n €50 per ton lager.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft de omvang van de oogst recent iets naar beneden bijgesteld. Daar waar de oogst eerder nog op 146 miljoen ton werd ingeschat, is dat nu 145 miljoen ton gerst. Voor de nieuwe oogst is het ministerie wel een stuk positiever. De verwachting is met bijna 4 miljoen ton verhoogd naar 149 miljoen ton. Daarmee treed er een stukje hertel op na de zeer kleine oogst van dit seizoen. Met name in de Europese Unie, Rusland en Canada wordt meer gerst geoogst.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden