Shutterstock

Nieuws Amandelen

Areaal amandelen groeit opnieuw in Californië

13 Mei 2022

Zowel het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) als marktbureau Land IQ verwacht dat het areaal amandelen in Californië dit jaar opnieuw stijgt. Tegelijkertijd zijn insiders van mening dat de vraag, als gevolg van de hoge inflatie, achterblijft. Dit resulteert erin dat de Mintec Benchmark Price afgelopen vier weken met zo'n 5% is gedaald.

Voor dit jaar houdt het ministerie van Landbouw in de Verenigde Staten in Californië rekening met een amandelareaal van 554.419 hectare. Marktbureau Land IQ rekent met een areaal van 542.278 hectare. In beide gevallen is het lager dan het definitief vastgestelde areaal over 2021. Dat is deze week door het Amerikaanse landbouwministerie bijgesteld naar 663.684 hectare. Dat is een stijging van 2,5% in vergelijking tot nog één jaar eerder. Een paar maand terug hield het USDA nog rekening met een areaal van 538.231 hectare amandelen. Volgens marktbureau Terra Nova komt de productie in campagne 2022/2023 uit op 2,9 miljard pond. Dat is vergelijkbaar met het huidige seizoen.

Een groter areaal is niet per se goed nieuws. Marktinsiders verwachten namelijk dat de consumptie van amandelen komend jaar afneemt. Dat heeft te maken met de hoge inflatie, waardoor consumenten sneller bezuinigen op luxeproducten. Het is een van de redenen waarom de Mintec Benchmark Price voor amandelen afgelopen maand met 5% is gedaald. Inmiddels staat de notering op $1,75 per pond.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox