Shutterstock

Analyse Spelt

Geen enorme prijsstijging in spelt waarneembaar

13 Mei 2022 - Redactie Foodbusiness

Telers en afnemers van spelt houden de situatie op de grondstoffenmarkt al maanden nauwlettend in de gaten. Voor de nieuwe inzaai moet duidelijk worden wat het prijsniveau voor oogst 2023 wordt. De gewasontwikkeling voor de oogst van dit jaar lijkt goed.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijzen voor veel grondstoffen hebben in april opnieuw een stap naar boven gezet. Tarwe voor levering in september 2022 stond op de Matif in Parijs bij de start van de maand april op een prijsniveau van zo'n €300 per ton. Begin mei schuurt hetzelfde contract tegen prijzen van bijna €400 per ton aan. Ook maïs werd in de genoemde periode aanzienlijk duurder. Dat verhoogt de druk op afnemers om telers hogere prijzen te betalen als er in de loop van dit jaar afspraken moeten worden gemaakt voor de speltoogst van 2023.

Gewas staat er goed bij
De spelt die gepland staat voor oogst van deze zomer staat er gemiddeld genomen goed bij, melden insiders. Het droge weer heeft vooralsnog geen invloed gehad op de gewasontwikkeling. Komende periode gaat de korrel zich zetten en wordt vocht een punt van aandacht. Voordat droogte echter écht impact op de oogst van spelt kan krijgen, moet het nog zeker drie tot vier weken droog blijven. De impact blijft vooralsnog dus beperkt.

De stemming op de markt blijft vooralsnog vrij rustig. Voor het overgrote deel van de teelt is de afzet in afspraken vastgelegd. Hoewel voor vrije spelt wat hogere prijzen de ronde doen - doordat de stemming iets meegezogen wordt met de ontwikkelingen op de granenmarkt -, is van een prijssprong (nog) geen sprake. Er lijkt in Duitsland ook spelt beschikbaar te zijn en dat wordt deels in ons land aangeboden. Van echte krapte is daardoor geen sprake.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden