VolodymyrT / Shutterstock.com

Analyse Granen en grondstof

Graannoteringen doen een flinke stap terug

4 Mei 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De graannoteringen op de CBoT en Matif staan wat onderdruk. Volgens analisten drukt regen in delen van de zuidelijk prairies in de VS en twijfels over de vraag vanuit China de stemming op de markt. In Oekraïne dreigt de opslag voor de nieuwe oogst een groot probleem te worden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenotering op de Matif deed gisteren (3 mei) een flinke stap terug: met €12,25 naar €390,75 per ton. Daarmee beweegt de oude oogst naar het eerste contract voor de nieuwe oogst, dat op €377,25 per ton is gesloten. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat op het mei 2022 contract 12.280 posities open staan tegen 175.453 op het septembercontract. Door het beperkte aantal openstaande posities word de koers gevoeliger voor forse prijsbewegingen.

De contracten voor de nieuwe oogst blijven stabiel. Het septembercontract leverde €0,25 in, het decembercontract noteerde gelijk op €371,25 per ton, maart 2023 plust €0,25 en mei 2023 steeg €0,50 naar €365,25 per ton. Op de CBoT is de handel in het meicontract zo goed als afgerond met nog 561 openstaande posities. Het julicontract sloot de afgelopen handelssessie bijna 1% lager op $1045,50 per bushel (circa €365 per ton). Maïs en soja leverden respectievelijk 1,5% en 0,8% in ten opzichte van de vorige slotkoers.

Het fundament onder de huidige relatief hoge graanprijzen is stevig volgens analisten. Het weer in belangrijke teeltregio's in de VS, India en Brazilië werkt niet mee voor topopbrengsten. Voor Brazilië hebben enkele marktbureaus de opbrengst voor de nateelt van maïs na sojabonen naar beneden bijgesteld door aanhoudende droogte. Daar staat tegenover dat experts verwachten dat China minder graan gaat exporteren. Delen van het land zitten in lockdown door corona-uitbraken. Dat heeft grote gevolgen voor de economische verwachtingen en daarmee indirect ook voor de vraag naar granen.

Te weinig opslag
Ook de problemen in het Zwarte Zee gebied zijn alles behalve over. Volgens marktbureau APK-Inform dreigt er een groot tekort aan opslagcapaciteit voor graan van de nieuwe oogst. Volgens het bureau kan Oekraïne maar 45,5 miljoen ton graan van de recordoogst 2021 van 86 miljoen ton exporteren. De eindvoorraad komt dan uit op 21,3 miljoen ton. Dat is 4,2 keer zoveel als de eindvoorraad vorig seizoen. Volgens APK-Inform blijft er te veel tarwe over om voldoende ruimte te maken in de silo's voor de nieuwe oogst.

Volgens de data van de Oekraïense overheid is er opslagcapaciteit voor 75 miljoen ton graan, waaronder 44,5 miljoen in handen is van agrarische bedrijven. Een deel van die capaciteit ligt in het oorlogsgebied, waardoor er effectief 61 miljoen ton overblijft. APK rekent met een opbrengstverwachting van 55,9 miljoen ton graan en oliehoudende zaden. Dat kan er potentieel in resulteren dat er voor 16,3 miljoen ton geen opslag beschikbaar is. In de praktijk kan dat zelfs nog groter uitvallen, doordat de voortgang van zaaien relatief goed loopt en ook de weersomstandigheden gunstig zijn voor de groei van de gewassen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden