Shutterstock

Analyse Zuivel

Mozzarella geeft toe op vaste kaasmarkt

29 April 2022 - Redactie Foodbusiness

Na maanden van oplopende prijzen, krijgt mozzarella nu voor het eerst een knauwtje. De prijs daalt licht, waarbij een verdere daling mogelijk in het verschiet ligt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Mozzarella is, ondanks alles, nog altijd bovengemiddeld goed gewaardeerd. De DCA-notering van Goudse foliekaas blijft stabiel, terwijl de notering voor Edammer licht omhoog beweegt. Daarmee trekt deze prijs verder naar die van Goudse kaas toe. De Cheddarprijs stijgt verder door. Ook de prijzen van Emmentaler blijven vast.

Melkpoeder toont dalende lijn
De noteringen voor de melkpoeders zijn bijna over de gehele linie gedaald. Volle melkpoeder is de uitzondering. Al is de prijs voor dit product evenwel grotendeels een 'rekenprijs', want volle melkpoeder wordt vandaag de dag amper verhandeld op de vrije markt. Aan de prijsdaling van zowel magere melkpoeder als weipoeder liggen diverse factoren ten grondslag, zoals de nog steeds relatief hoge prijs ten opzichte van de wereldmarkt (hoewel de euro flink zwakker is geworden), een groter zuivelaanbod en de gedaalde importcijfers vanuit China.

De boterprijs is, na een week met stijgingen, weer gedaald; min of mee in het ritme van de roomnotering. De prijs van die laatste slaat alleen steeds iets verder uit naar boven en/of beneden. De notering van boter daalt deze week met €135 per ton. Room zakt met €300 in prijs. Eén week eerder ging de roomnotering met €200 omhoog en steeg de boternotering met €10 per ton.

De noteringen van de overige vloeibare producten daalden ook. Net zoals bij magere melkconcentraat, ging ook bij magere melk (de niet-ingedikte variant) de prijs omlaag. Bij rauwe melk gebeurde hetzelfde.

Spotmelk in Nederland houdt beter stand
De prijzen voor spotmelk in Nederland en Duitsland hebben overigens beter stand gehouden dan die in Frankrijk. Daarvandaan wordt al product aangeboden in een range van €40 tot €44 per 100 kilo. Het is tenslotte de periode van een piek in de aanvoer; hoe stevig of beperkt dat ook mag zijn. Maar niet elke verwerker kan met Franse melk uit de voeten. Dit in verband met de eisen van de klant.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden