defotoberg / Shutterstock.com

Nieuws Inflatie

Oproep in Duitsland: 'Schaf btw op basisvoeding af'

28 April 2022

De federatie voor consumentenorganisaties (VZBV) en liefdadigheidsvereniging VdK in Duitsland roepen de overheid op om de btw op basisvoedingsmiddelen te schrappen. Daarbij moet gedacht worden aan producten als groenten, fruit en peulvruchten. "Dit is een manier om voedsel betaalbaar te houden in tijden van hoge inflatie", stellen ze.

Het schrappen van btw op voedingsmiddelen is sinds 5 april van dit jaar mogelijk door nieuwe regelgeving vanuit de Europese Unie. De twee organisaties zijn van mening dat de Duitse overheid deze kans moet benutten. "De hoge inflatie dwingt consumenten steeds vaker om over hun financiële grenzen heen te gaan. Mensen met lage inkomens worden gedwongen om te kiezen tussen het betalen van hun energierekening of het kopen van voedsel. Daarom is een drastische btw-verlaging – naar 0% – noodzakelijk", aldus de voorzitter van VdK in een verklaring. VZBV steunt het voorstel. Niet alleen als oplossing in tijden van hoge inflatie, maar ook omdat het mensen stimuleert gezonder te eten.

De 'normale' Europese regelgeving schrijft voor dat alle lidstaten hun btw-tarieven baseren op een regulier tarief van minimaal 15% en een verlaagd tarief van minstens 5%. Maar door de oplopende voedselprijzen wijkt de Europese Unie daar nu vanaf. Levensmiddelen mogen worden vrijgesteld worden van btw. In Duitsland lag de prijs voor voedsel in maart gemiddeld 6,2% hoger dan één maand eerder. Nederland kent dezelfde stijging.

foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Nieuws Politiek

Duitse landbouwminister wil hogere voedselprijzen

Nieuws Voedselprijzen

'Duitse coalitie zal voor hogere voedselprijs zorgen'

Opinie Han de Jong

Nederlandse industrie veel sterker dan Duitse

Achtergrond Consumentenprijs

Amerikanen zien kosten voor voedsel flink stijgen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief