Shutterstock

Analyse Granen

De Europese tarwemarkt raakt op drift

22 April 2022 - Redactie Foodbusiness

De granenmarkt liet de afgelopen handelssessie een gemengd beeld zien. In Parijs steeg de tarwenotering naar het hoogste punt in ruim een maand, terwijl in Chicago voor de derde dag op rij tarwe lager sloot. Is dat een teken dat de markt oververhit begint te raken?

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de CboT sloot de tarwenotering op $1.068 per bushel circa €363 per ton). Dat is bijna 2% lager dan gisteren in 4,6% onder de slotkoers van maandag. Winstnemen door speculanten is één van de belangrijkste oorzaken voor de daling van de tarwenotering op de CBoT. Daarnaast spelen ook de wat tegenvallende exportcijfers een rol. Maïs leverde eveneens in op de CBoT en sloot 2% lager op $799,25 per bushel (circa €291 per ton). De stijging van soja zette ook gisteren door - zij het voorzichtig - op de CboT.

Op de Matif is het beeld anders. Het meicontract van tarwe is gisteren gesloten op €405,75 per ton. Dat is €7,25 boven de slotkoers van een dag eerder en de hoogste notering sinds 7 maart. De verwachtingen voor de tarwemarkt in de EU werden eerder nog wat getemperd door matige exportverwachtingen en bijvoorbeeld het nieuws dat Egypte India als potentiële leverancier heeft goedgekeurd. Onder meer matige exportresultaten van de export van tarwe uit Oekraïne en Rusland deden gisteren de stemming keren volgens enkele analisten.

Tegengestelde beweging
Een punt van aandacht bij de huidige opleving is wel dat de contracten voor de nieuwe oogst niet meestijgen. Sterker nog die dalen. Dat de koers van het mei 2022-contract oploopt heeft mogelijk te maken met de datum waarop het contract afloopt. Handelaren die de termijnmarkt gebruiken voor het indekken van het prijsrisico dat ze lopen over de tarwe die ingekocht of verkocht moet worden, bouwen hun posities af. Doordat er minder transacties zijn wordt de markt gevoeliger voor prijsbewegingen en neemt de volatiliteit toe en dat trekt speculanten aan. Op de CBoT zijn er strikte regels om extreme koersbewegingen te voorkomen. Op de Matif is dat wat soepeler. Voor handelaren of andere spelers op de markt die openstaande posities hebben, is dat een risico. Het is weleens vaker gebeurd dat de markt voor het aflopen van het contract ineens rare sprongen begon te maken. Het uit de pas gaan lopen van het huidige contract met het volgende wil daar nog al eens een vroege indicator van zijn.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden