Shutterstock

Analyse Zuivel

Kaas is stabiele stijger op verdeelde zuivelmarkt

22 April 2022 - Redactie Foodbusiness

De markt voor vaste zuivel laat een verdeeld beeld zien. De noteringen voor de poeders - behalve volle melkpoeder - gaan verder omlaag, terwijl de notering voor kaas blijft stijgen. Ook boter is weer iets duurder geworden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Diverse partijen hadden deze prijsbeweging één week geleden al verwacht, omdat toen al werd gehandeld voor de behoefte na Pasen. Met een lichte vertraging is het effect er nu dus alsnog. De roomprijs schoot, volgens de notering van DCA, met €200 omhoog naar €8.710 per ton. De concentraat-notering ging met €120 per ton omhoog.

De spreiding in prijzen was bij room overigens erg groot. Sommige partijen gaven prijzen op tot ruim €9.000 per ton, anderen kwamen niet verder dan €8.500 per ton. Dat de boterprijs ook steeg, was meer een neveneffect van de sterke prijsstijging bij room. De botermarkt blijft weliswaar krap en voorraadvorming vindt hoegenaamd niet plaats, valt te horen. Toch is hier de weerstand tegen hogere prijzen vrij groot.

Rustiger beeld bij magere melkconcentraat
Bij magere melkconcentraat was het beeld afgelopen week iets rustiger dan op de markt voor room. Maar hier valt vooral het verschil in beweging, ten opzichte van magere melkpoeder, op. De notering voor magere melkpoeder verloor €175 per ton, wat om meerdere redenen goed verklaarbaar kan zijn. Maar magere melkconcentraat steeg wel naar een dusdanig prijsniveau dat daar (rendement technisch) geen magere melkpoeder meer van te maken is. Concentraat kan ondertussen wel worden ingezet voor de productie van verse zuivel of kaas.

De aanhoudende prijsdalingen op de melkpoedermarkt hebben vooral te maken met ontwikkelingen buiten Europa. Daar is het product goedkoper beschikbaar, geholpen door een lage dollar. Vooral magere melkpoeder uit de Verenigde Staten is aantrekkelijk geprijsd. Toch aarzelen de kopers nog steeds door de hoge prijsniveau's van het moment. Op de recente Global Dairy Trade, die verder daalde, waren het met name niet-Chinese Aziaten die het lieten afweten. En prijsdalingen op de Nieuw-Zeelandse veiling hebben meestal ook effect op de noteringen in Europa.

Bij de melkpoeders stak de notering voor volle melkpoeder positief af tegen de rest. Volle melkpoeder is evenwel een klein product op de vrije markt, al is het productievolume best omvangrijk. Het wordt met name geproduceerd op bestelling. Daarom wordt de notering vaak als soort rekenprijs gezien. Net zoals magere melkpoeder, daalde ook weipoeder in prijs. Daarbij valt het prijsverschil tussen food en feed op. Het is een nevenverschijnsel van een dalende markt.

Kaasmarkt blijft vast
De markt voor kaas blijft ondertussen vast, met oplopende prijzen. Al zijn de prijsbewegingen niet altijd parallel met het gevoel in de markt. Er waren nogal wat geluiden over een sterke prijsstijging voor Cheddar, maar dit valt uiteindelijk mee. Ondertussen werden sterkere prijsstijgingen voor Goudse kaas en Edammer kaas genoteerd dan werd gedacht. 

Mozzarella is tevens goed gevraagd en noteerde €25 per ton meer dan een week terug. Misschien omdat de kaasmarkt als geheel zo gestaag omhoog gaat, valt hier het meeste vertrouwen te proeven. Er is een goede vraag, bij een krappe beschikbaarheid van product en relatief weinig geklaag over de prijzen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden