Shutterstock

Analyse Zuivel

Kazen nemen trekkersrol op zuivelmarkt weer over

15 April 2022 - Redactie Foodbusiness

Nu de melkpoeders, in combinatie met room en boter, een iets zwakkere rol spelen, zijn het vooral de kazen die oplopende prijzen noteren. Mozzarella was en is koploper, al gaan de andere kaassoorten nu wel mee omhoog. Toch behalen die niet het rendement van mozzarella.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niet alles wijst onverdeeld op verdere prijsstijgingen. Zoals altijd zijn er ook nu goedkopere spotaanbiedingen voor 'dichtbij' (april). Toch is de grote lijn in kaas nog steeds bullish. Het product is goed gevraagd en leveranties zijn van een recente productiedatum. Dat wijst eveneens op het feit dat er geen voorraden zijn.

Mozzarella geeft, zoals gezegd, bij de zuivelcommodities nog altijd verreweg de beste verwaarding van de melk. Met relatief weinig droge stof en eenvoudige productie wordt een hoge prijs neergezet.

Inhaalslag nodig bij meerwaarde
De combinatie magere melkpoeder met room en boter levert ook nog altijd een uitstekende verwaarding op, met name ten opzichte van de traditionele 'meerwaardeproducten' onder merk en voor de retail. Die laatste categorie heeft nog een inhaalslag te maken. Al maken de iets terugzakkende prijzen voor magere melkpoeder de combinatie wel een fractie minder interessant. Overigens helpt het dat de roomprijs iets is opgeveerd.

Daar waar de roomprijs dus licht opveerde, deed de notering voor boter deze week juist een stapje verder omlaag. Magere melkconcentraat zakte ook in prijs, wat in lijn is met de bewegingen op de markt voor magere melkpoeder.

Inward processing
Dat de prijs voor magere melkpoeder iets daalt, verbaast veel handelaren niet. Magere melkpoeder uit de Europese Unie is te duur geworden voor de wereldmarkt. En er moet toch echt product worden verkocht om de markt 'schoon' te houden, zo valt te horen. Overigens is geen sprake van serieuze voorraadvorming.

Handelaren die wel willen verkopen aan klanten in Afrika en Azië hebben daarom al gekeken of ze iets kunnen met goedkoper Amerikaans product, dat via de zogenoemde methode van 'inward processing' (bewerking buiten douane) kan worden doorverhandeld. Veel hangt evenwel af van de vraag hoe de wisselkoersen zich ontwikkelen. Wordt de dollar duurder, dan blijft er niet veel marge over.

De notering voor volle melkpoeder daalde deze week ook iets. Opmerkelijk is dat de notering voor weipoeder - na een korte dip - opeens weer iets aantrok. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden