Shutterstock

Nieuws Cacao

Europa heeft fors meer cacao vermalen

15 April 2022 - Kimberly Bakker

In de Europese Unie is overduidelijk meer vraag naar cacao. Over het afgelopen kwartaal is zelfs het hoogste resultaat sinds 2009 behaald. Dit positieve sentiment geeft de cacaonotering eveneens een klein zetje naar boven.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De European Cocoa Organization rapporteert voor het eerste kwartaal van dit jaar een vermalingscijfer van 373.498 ton. Dat is een stijging van 4,4% vergeleken met dezelfde periode één jaar eerder; in het eerste kwartaal van 2021 werd namelijk 357.815 ton cacao vermalen. Het resultaat is eveneens het beste Q1-resultaat sinds 2009. Afgelopen jaren werd in het eerste kwartaal gemiddeld 340.000 ton cacao vermalen. In de afgelopen tien jaar werd alleen in het derde kwartaal van 2021 (375.811 ton) een nog hoger resultaat behaald.

De Europese vermalingscijfers stimuleren de gedachte dat de vraag naar cacaoproducten als chocolade weer toeneemt. Iets wat handelaren al verwachtten nu de coronamaatregelen in veel landen de prullenbak in gaan. Nu deze gedachtegang bevestigd wordt, heeft de prijs weer reden gevonden om te stijgen; het aanbod is immers relatief beperkt. De notering op de Intercontinental Exchange sloot donderdag 14 april – de dag van de publicatie van de cijfers – op $2.319 per ton. Een lichte stijging ten opzichte van de dag ervoor. Verwacht wordt dat de prijs komende dagen nog verder kan stijgen, onder meer omdat Azië en de Verenigde Staten hun vermalingscijfers nog bekend moeten maken.

Niet het enige positieve nieuws
Overigens zijn de Europese cacaovermalingscijfers niet het enige positieve nieuws op de markt. Cijfers van exporteursvereniging Gepex laten zien dat cacaovermaling in Ivoorkust in maart met 6,1% is gestegen tot 52.000 ton. Sinds het begin van seizoen 2021/2022 is 315.000 ton cacao vermalen. Eén jaar eerder was dat 302.000 ton. Ook deze cijfers wijzen op het feit dat er wereldwijd weer meer vraag is naar cacaoproducten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden