Shutterstock

Analyse Palmolie

Voorraad palmolie wordt in rap tempo kleiner

13 April 2022 - Kimberly Bakker

De voorraden palmolie in Maleisië zijn in maart naar het laagste niveau in één jaar tijd gezakt. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Malaysian Palm Oil Board. Het blijkt dat de export véél harder is gestegen dan waar menigeen analist rekening mee had gehouden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Maleisië heeft over maart 1,41 miljoen ton ruwe palmolie geproduceerd. Dat is een plus van 24% in vergelijking tot één maand eerder én de eerste stijging sinds oktober. Gunstige weersomstandigheden hebben de grootste boost gegeven aan de productie. De toename is zelfs groter dan waar Reuters rekening mee hield; het persbureau ging uit van een stijging van 16,4% tot 1,32 miljoen ton. Maar tegelijkertijd tijd was ook de vraag enorm; vooral gevoed door de oorlog in Oekraïne, waardoor zonnebloemolie niet meer beschikbaar is. De export van Maleise palmolie steeg hierdoor afgelopen maand met maar liefst 14,1% tot 1,27 miljoen ton.

De totale vraag steeg, volgens de Malaysian Palm Oil Board, bijna drie keer sneller dan het aanbod. Dit gegeven heeft ervoor gezorgd dat de voorraad van Maleise ruwe palmolie met 2,9% is gedaald, tot 1,47 miljoen ton. Het is de vijfde maand op rij dat de voorraad afneemt. Inmiddels bevindt de palmolievoorraad zich op het laagste niveau sinds maart 2021. Toch moet volgens analisten ook al gekeken worden naar de cijfers over april. In de eerste twee weken van april is zo'n 27% minder geëxporteerd dan in maart. Dit zou betekenen dat de paniekaankopen voorbij zijn en de markt weer meer in balans kan komen.

Notering voorzichtig omhoog
De Mdex-notering voor palmolie reageerde maandag 11 april, na de bekendmaking van de cijfers van de Malaysian Palm Oil Board, meteen. De notering sloot die dag op 6.765 Maleise ringgit per ton. Dat is omgerekend zo'n €1.471 per ton. Een stijging van bijna 100 Maleise ringgit vergeleken met de slotnotering voor het weekend. De verwachtingen voor april kunnen de prijsstijging iets temperen. Ook goede productiecijfers in Indonesië kunnen de stijgingen enigszins in bedwang houden. Analisten verwachten dat 's werelds grootste producten dit jaar 48,2 miljoen ton palmolie produceert, tegenover 46,8 miljoen ton vorig jaar.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden