Shutterstock

Analyse Granen

Tarwemarkt geeft verschillende signalen af

5 April 2022 - Redactie Foodbusiness

De tarwemarkt geeft verschillende signalen af. In Parijs beweegt de notering voor de oude oogst vooral zijwaarts terwijl Chicago de weg naar boven in zette afgelopen handelssessie. Welke indicatoren domineren de markt?

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe sloot gisteren (4 april) op de Matif op €363,75 per ton, een daling van €1,50 in vergelijking tot voor het weekend. De prijs voor de nieuwe oogst zat wel in de lift. Het september-2023-contract steeg met €6,50 naar €335,75 per ton. Het mei-2023-contract steeg zelfs nog iets harder en pluste met €7,75, om uit te komen op €325 per ton. Op de CBoT steeg het meicontract met 3% naar $1.010 per bushel (circa €338 per ton). De contracten voor de nieuwe oogst zijn op de CBoT ook gestegen, maar in kleinere stappen.

Analisten noemen de dreiging van nieuwe sancties tegen Rusland als een van de redenen voor de stijgende prijzen. Die verklaring is echter moeilijk te rijmen met de prijsbeweging op de Matif. Daarbij geeft de oproep van de leiders van de Nationale Transport Federatie in Argentinië, tot een staking de koers in Amerika een boost. De federatie heeft de Argentijnse regering gevraagd om de transporttarieven voor graanproducenten te verhogen. Dat is nodig om hogere brandstofkosten te compenseren. Om de economische schade voor de transportsector te beperken, heeft de federatie opgeroepen alle werkzaamheden vanaf maandag 11 april neer te leggen.

Opdoffer voor Russische export
De vraag naar Russische tarwe is zwak, meldt een analist van J.P. Morgan bij persbureau Reuters. In deze fase van het seizoen is de vraag sowieso al wat minder. Het is nu alleen moeilijk vast te stellen of de vraag wordt versterkt doordat importeurs zichzelf sanctioneren, óf dat ze alleen inkopen hebben wat ze direct nodig hebben vanwege hoge prijzen, óf dat de vraag verlegd wordt naar de nieuwe oogst, óf dat het een combinatie van al deze factoren is.

Vanuit Rusland klinkt kritiek op het plan om betalingen in Roebels te eisen. Nu speelt dit alleen bij gasleveringen aan Europa, maar uiteindelijk kan dit ook gedaan worden bij andere grondstoffen (olie, graan, metaal, kunstmest, steenkool en hout). Volgens oligarch Vladimir Lisin wordt de exportpositie van Rusland zo ondermijnd, vertelt hij aan de Russische krant Kommersant. "Al tientallen jaren strijden we voor toegang tot exportmarkten. We hebben relaties opgebouwd met duizenden klanten in zeventig landen. Het is lastig voor te stellen wat onze kopers kan overtuigen om over te schakelen op de roebel en de valutarisico's die daarmee gepaard gaan. Overschakelen naar betalingen in roebels gooit ons gewoon uit de internationale markt."

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden