Shutterstock

Nieuws Cacao

Colombia wil grotere speler worden op cacaomarkt

29 Maart 2022 - Kimberly Bakker

Colombia staat in de cacaowereld bekend als producent en exporteur van fijne of gearomatiseerde cacao. Toch speelt het land nog geen grote rol op de wereldwijde cacaomarkt. Daarom werken de Wereldbank en particuliere bedrijven sinds twee jaar samen met de overheid om de productie en export uit te breiden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het landbouwministerie van het Zuid-Amerikaanse land (MoA) en de Fedecacao-Fondo Nacional del Cacao hebben de afgelopen jaren verschillende programma's opgezet om de cacaoproductie te verhogen. Zo heeft de eerste partij over de jaren heen 6.500 hectare aangemerkt voor de productie van cacao en de tweede partij nog eens 3.000 hectare. Deze plannen lijken hun vruchten af te werpen. In de afgelopen tien jaar is de cacaoproductie namelijk met meer dan 66% gestegen, tot ongeveer 70.200 ton afgelopen jaar. Vorig seizoen werd, ten opzichte van één jaar eerder, een plus van 8,48% gerealiseerd.

Exportpotentieel neemt toe
Een andere ontwikkeling die inmiddels zichtbaar is in Colombia, is een verschuiving in de bestemming van de geproduceerde cacao. Traditioneel consumeerde het Zuid-Amerikaanse land de volledige eigen oogst, nu is het land een netto-exporteur. Deze verschuiving is afgelopen jaren ook gesteund door de grote vraag naar cacao op de wereldmarkt. Afgelopen jaar exporteerde het land 11,3 miljoen ton droge korrelcacao, ter waarde van $29 miljoen. Dat is 7,5% meer dan één seizoen eerder. De belangrijkste markten zijn Mexico, de Verenigde Staten, Ecuador, Nederland en Duitsland. Samen hebben zij een aandeel van 50%.

Analisten kijken met een positieve blik naar de komende jaren. Verwacht wordt dat Colombiaanse boeren de productie dit seizoen wederom weten te verhogen en meer markten zullen veroveren. De vraag naar cacaobonen blijft immers goed.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden