Colombia staat in de cacaowereld bekend als producent en exporteur van fijne of gearomatiseerde cacao. Toch speelt het land nog geen grote rol op de wereldwijde cacaomarkt. Daarom werken de Wereldbank en particuliere bedrijven sinds twee jaar samen met de overheid om de productie en export uit te breiden.
Het landbouwministerie van het Zuid-Amerikaanse land (MoA) en de Fedecacao-Fondo Nacional del Cacao hebben de afgelopen jaren verschillende programma's opgezet om de cacaoproductie te verhogen. Zo heeft de eerste partij over de jaren heen 6.500 hectare aangemerkt voor de productie van cacao en de tweede partij nog eens 3.000 hectare. Deze plannen lijken hun vruchten af te werpen. In de afgelopen tien jaar is de cacaoproductie namelijk met meer dan 66% gestegen, tot ongeveer 70.200 ton afgelopen jaar. Vorig seizoen werd, ten opzichte van één jaar eerder, een plus van 8,48% gerealiseerd.
Exportpotentieel neemt toe
Een andere ontwikkeling die inmiddels zichtbaar is in Colombia, is een verschuiving in de bestemming van de geproduceerde cacao. Traditioneel consumeerde het Zuid-Amerikaanse land de volledige eigen oogst, nu is het land een netto-exporteur. Deze verschuiving is afgelopen jaren ook gesteund door de grote vraag naar cacao op de wereldmarkt. Afgelopen jaar exporteerde het land 11,3 miljoen ton droge korrelcacao, ter waarde van $29 miljoen. Dat is 7,5% meer dan één seizoen eerder. De belangrijkste markten zijn Mexico, de Verenigde Staten, Ecuador, Nederland en Duitsland. Samen hebben zij een aandeel van 50%.
Analisten kijken met een positieve blik naar de komende jaren. Verwacht wordt dat Colombiaanse boeren de productie dit seizoen wederom weten te verhogen en meer markten zullen veroveren. De vraag naar cacaobonen blijft immers goed.