Shutterstock

Nieuws Bakkerij

Industriële bakkerijen wijzen op prijsstijging

21 Maart 2022 - Kimberly Bakker

Niet alleen de ambachtelijke bakkerijen wijzen op een prijsstijging in brood als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, ook de industriële bakkerijen bij onze zuiderburen laten nu van zich horen. De Federatie van Grote Bakkerijen van België wijst daarbij niet alleen op de beschikbaarheid van granen, oliën en energie, maar ook op de verschillende logistieke uitdagingen die er al waren door de coronapandemie.

De Federatie van Grote Bakkerijen van België vreest dat de prijzen voor bloem en andere grondstoffen voor de productie van brood op korte termijn exploderen. "Brood is rechtstreeks afhankelijk van de beschikbaarheid van granen, oliën en energie", luidt de organisatie bij Vilt. Door het conflict tussen Oekraïne en Rusland – beide landen zijn gezamenlijk bijvoorbeeld goed voor 25% van de tarwe-export wereldwijd – is de beschikbaarheid van die drie zaken in het geding gekomen. Dit komt bovenop de problemen waarmee de sector al kampte, zoals de verstoringen in de logistieke keten door de coronapandemie.

Grootte nog onbekend
Hoeveel duurder brood in de supermarkt precies wordt, is onduidelijk. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat de winkels de eindprijs bepalen en niet de bakkerijen. "Maar de bakkerijen moeten wel alvast alle kosten kunnen doorrekenen. Daarom is een prijsstijging in de winkel onvermijdelijk." De Federatie roept de supermarktketens in het land daarbij meteen op om tot een eerlijke prijs te komen.

Zelfstandige bakkerijen gaven eerder al wel een indicatie van de prijsstijging. Zij rekenen met een plus van €0,30 tot gemiddeld €2,70 per brood. Toch zal dit voor elke bakkerij anders uitpakken, meldden wij vorige week al. De kostprijs herberekenen is momenteel een van de belangrijkste taken in de sector.

Hoe snel die prijsstijging zichtbaar is, is eveneens nog niet duidelijk. "Voor de komende weken is er nog voldoende voorraad van bloem en meel bij leveranciers", meldt de Federatie voor Grote Bakkerijen van België. "Wel zien we dat de vraag enorm is toegenomen na de Russische invasie in Oekraïne, vooral vanuit landen die zich voorheen exclusief in de Zwarte Zee-regio bevoorraadden."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Analyse Grondstoffen

Tarwemarkt zet stap omhoog door droogte

Marktupdate Granen

Granenmarkt raakt in de ban van weerberichten

Analyse Grondstoffen

Natte herfst doet Frans graanareaal krimpen

Analyse Grondstoffen

Grote zorgen over de maïsoogst in Argentinië

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden