Shutterstock

Analyse Kaas

Kaasprijs blijft verrassend snel oplopen

23 Februari 2022 - Wouter Baan

De opleving op de kaasmarkt – die vorig jaar najaar begon – is nog niet ten einde. Telkens weten de prijzen door te stoten naar hogere niveaus. Daarmee worden de verwachting in de markt ruimschoots overtroffen. De grote vraag is: Blijft de opwaartse lijn doorzetten?

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat de kaasprijzen ook in januari en februari opliepen, hadden maar weinig insiders verwacht. Eind 2021 was de algehele gedachte dat de kaasmarkt ging afvlakken in het, qua vraag, doorgaans zwakkere eerste kwartaal. Hoewel de oververhitte markt inderdaad iets afkoelde, blijven prijsverhogingen aan de orde van de dag.

Schaarste drijft prijzen op
Ook de retail heeft veelal geanticipeerd op een afvlakkende (of zelfs dalende) markt in de eerste maanden van dit jaar. Veel volume voor deze periode werden niet vooraf ingekocht, in de hoop op lagere prijzen. Daardoor is nu veel vraag naar relatief grote volumes, wat met het huidige krappe aanbod volop ruimte heeft voor hogere prijzen.

Zowel Gouda als Edam zijn gevraagd en daardoor schaars. Mozzarella en cheddar zijn, volgens handelaren, relatief gezien nog schaarser, daar is nauwelijks aan te komen. Intussen zijn de DCA-noteringen boven het niveau van €4.500 per ton gestegen. Nu de coronamaatregelen fors zijn versoepeld en de horeca weer open mag, is de vraag ook nog eens toegenomen. Met name de cheddarprijzen zijn in de afgelopen weken omhoog geknald en schuren nu tegen de grens van €5.000 per ton aan.

Op basis van de historische wetten in de markt is het aannemelijk dat de kaasprijzen afvlakken, naarmate de piek van de melkaanvoer in mei in Noordwest-Europa dichterbij komt. Afgelopen weken gebeurde dit nog niet. In deze periode zijn wel signalen dat de kaasmarkt gaat afvlakken, merken handelaren op. Dit heeft er onder meer mee te maken dat de onderhandelingen met de retail erg moeizaam verlopen. Afnemers moeten behoorlijk wennen aan de hoge prijzen, die jarenlang niet zijn voorkomen. Daarbij kan het niet anders of de geproduceerde kaasvolumes gaan stijgen.

Incident of structureel?
De vraag die boven de markt hangt, is of de huidige prijzen een incident of structureel zijn. Je bent spekkoper als je dat weet. De top van FrieslandCampina durfde tijdens de presentatie van de jaarcijfers gisteren (dinsdag 22 februari) de vingers niet aan de vraag te branden. Ondertussen blijven kopers en verkopers aftasten, waardoor er relatief weinig volumes voor de lange termijn worden gecontracteerd. Gelet op het feit dat de melkaanvoer in veel belangrijke productielanden als Nederland, Duitsland en Frankrijk enkele procenten onder het niveau van de afgelopen jaren ligt, voelt de kaasmarkt zeer solide aan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden