Shutterstock

Analyse Suiker

Suiker beweegt zijwaarts op hoog niveau

27 Januari 2022 - Kimberly Bakker

De weersomstandigheden in Zuid-Amerika hebben nog steeds een grote invloed op de wereldwijde suikermarkt. Als er dit jaar in die regio voldoende neerslag valt, dan kan de schade die afgelopen oogstperiode is ontstaan enigszins hersteld worden. Maar er zijn meer zaken die de suikermarkt op dit moment bezighouden. Denk alleen al aan de geopolitieke spanningen tussen Rusland en Oekraïne.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ondanks uitdagingen op het gebied van meststoffenprijzen, stijgende olieprijzen en een ongunstige wisselkoers, is de verwachting dat Braziliaanse suikerriettelers in seizoen 2022/2023 een stijging in de opbrengst zien, tot 73,5 ton per hectare. Marktbureau StoneX verwacht dat in totaal 565,3 miljoen ton suikerriet gecrusht wordt; dat is een groei van 7,3% vergeleken met een jaar eerder. De Indian Sugar Mill Association bracht vorige week cijfers over de suikerproductie naar buiten. Daaruit bleek dat de productie ongeveer 6% voorloopt op afgelopen jaar. StoneX verwacht dat zeker 6 miljoen ton suiker geëxporteerd wordt vanuit India.

Notering beweegt niet omlaag
Geluiden over hogere opbrengsten laten de notering doorgaans omlaag bewegen; helemaal bij een constante of licht groeiende consumptie. Toch is de suikerprijs sinds maandag 10 januari fors gestegen. Dinsdag 25 januari sloot de notering op €446 per ton. Twee weken eerder stond de notering 'slechts' op €424 per ton. De reden? De bearish factoren, zoals hogere opbrengsten in India en Thailand, worden overschaduwd door bullish factoren. Een wereldwijd tekort aan suiker is een van die factoren. Dit komt onder meer door de groeiende vraag naar ethanol; steeds meer Indiase en Braziliaanse suikerriet verdwijnt hierdoor richting de ethanolindustrie.

Hoge olieprijzen zijn een van de oorzaken voor de stijgende vraag naar ethanol. De notering voor Brent-olie passeerde afgelopen week de grens van $87 per vat. Een niveau waarop de voorkeur wordt gegeven aan de productie van ethanol. Die stijgende olieprijzen zijn op z'n beurt weer een gevolg van de spanningen tussen Oekraïne en Rusland. Geopolitieke spanningen zorgen ervoor dat het voor analisten moeilijk wordt om een marktrichting te voorspellen. En dat is meteen reden waarom de notering nu niet verder omhoog beweegt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden