Shutterstock

Analyse Zonnebloemolie

Zonnebloemolie lift mee op hoge voedselprijzen

21 Januari 2022 - Rianne Nieuwenhuize

De prijs van zonnebloemolie lift mee op de hoge voedselprijzen. Daarnaast importeert India meer plantaardige oliën. Dit komt onder andere doordat de Indiase regering de importbelasting sinds november heeft verlaagd.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

India is een grootverbruiker van plantaardige oliën. De import van palmolie, zonnebloemolie en koolzaadolie steeg in seizoen 2021/2022 naar 14 miljoen ton. De import van zonnebloemolie stijgt dit verkoopseizoen naar verluidt tot 2,4 miljoen ton. Oekraïne is de grootste exporteur van zonnebloemolie richting India.

Dat Rusland de eigen exportheffing voor zonnebloemolie vanaf 1 februari verlaagd, is positief voor de handel. De heffing daalt van het huidige hoge tarief van $280,8 per ton naar $251,4 per ton. De vergoeding wordt berekend op basis van de indicatieve prijs van $1.359 per ton zonnebloemolie, heeft het Russische ministerie van Landbouw berekend.

Hoge inflatie
Oost-Europese landen zijn door de hoge inflatie bezig de voedselprijzen te beteugelen voor consumenten. De Poolse regering hanteert daarom vanaf 1 februari een btw-nultarief voor voeding, gas en kunstmest. De maatregelen zijn zes maanden van kracht en kosten ongeveer € 4,4 miljard. In Hongarije worden de prijzen van onder meer suiker, tarwebloem en zonnebloemolie per 1 februari verlaagd naar het niveau van half oktober. In november 2021 lag de inflatie in Hongarije op 7,4%. Dat was de sterkste stijging in veertien jaar tijd. 

Door krapte in de markt, stijgen de supermarktprijzen van zonnebloemolie in Nederland ook. Bij supermarktketen Jumbo kost een fles van 5 liter nu €8,65. Met de stijgende inflatie in vrijwel heel de wereld, is de verwachting dat de prijzen van voedingsmiddelen een nog hoger niveau kunnen bereiken. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden