Shutterstock

Analyse Koffie

Regen brengt rust op de markt voor koffie

12 Januari 2022 - Kimberly Bakker

Recente regenval in de verschillende koffieproducerende regio’s van Brazilië creëert rust op de markt. Het is een van de redenen dat de notering voor Arabica-koffiebonen veelal zijwaarts beweegt, al is dat wel op een hoog niveau. Robusta-koffiebonen zijn iets minder goed gevraagd, waardoor die markt een lichte daling laat zien.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De belangrijkste koffieproducerende regio's in Brazilië hebben afgelopen weken wat verlichting, in de vorm van neerslag, gehad. Hoewel de neerslaghoeveelheden niet voldoende waren om de lage oogstverwachtingen, als gevolg van de droogte en vorst aan het begin van het seizoen, teniet te doen, biedt het wel mogelijkheden voor de bodemvochtigheid om zich te herstellen. En dat brengt duidelijk rust op de markt. Ook het feit dat Costa Ricaanse telers in december 12,5% meer koffie hebben geëxporteerd dan een jaar eerder, draagt daaraan bij. De handel lijkt zodoende weer enigszins te normaliseren.

De notering voor Arabica-koffiebonen sloot maandag 10 januari op $5,18 per kilo. Omgerekend naar euro's – bij de huidige wisselkoers – gaat het om €4,57 per kilo. De notering beweegt al sinds half november rond dit niveau. Het is lang geleden dat de notering voor Arabica een enigszins stabiel niveau hanteerde. De laatste keer was in de periode van eind november 2020 tot en met half februari 2021. Toen bleef de notering stabiel rond de $2,75 per kilo. De verwachting is wel dat de notering op termijn weer kan stijgen, omdat de neerslaghoeveelheden komende weken weer minder worden. Ook de coronacrisis – en al z'n varianten – kan van de een op de andere dag veranderingen teweegbrengen in de noteringen.

Robusta voor het eerst in tijden omlaag
De notering voor Robusta-koffiebonen is afgelopen dagen wat gedaald. Maandag 10 januari sloot de notering op $2,38 per kilo. Omgerekend gaat het om een bedrag van €2,10 per kilo. Het is een min van ongeveer 4,5% vergeleken met een week eerder; toen stond de notering op de Intercontinental Exchange (ICE) op $2,49 per kilo. Het prijsniveau ligt vandaag de dag overigens nog altijd 45% boven het niveau van een jaar eerder. Op 10 januari 2021 kwam de notering voor Robusta-koffiebonen uit op $1,31 per kilo.

Dat de prijs in de afgelopen dagen iets gedaald is, heeft onder meer te maken met het feit dat veel horecagelegenheden – denk aan een keten als Starbucks – gesloten zijn. De vraag naar oploskoffie neemt af. Tegelijkertijd is er (nog) geen keldering zichtbaar, omdat logistieke problemen nog niet opgelost zijn. Robusta-bonen uit Vietnam of Brazilië kunnen daardoor lastig naar de Verenigde Staten of de Europese Unie geëxporteerd worden. De Vietnamese export ligt in seizoen 2021/2022 naar verluidt zo'n 3 miljoen zakken lager dan een jaar eerder, op 25,8 miljoen zakken.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden