Shutterstock

Analyse Koffie

Markt voor koffie kabbelt voort op hoog niveau

5 Januari 2022 - Kimberly Bakker

De markt voor koffiebonen kabbelt in dit nieuwe jaar voort op een hoog niveau. Dat blijkt uit de noteringen op de Intercontinental Exchange. Arabica trapte het jaar af met het laagste niveau in zeven weken, maar is daar één dag later alweer van hersteld. Robusta toont een kleine plus vergeleken met vorige week. Problemen in de toeleveringsketen zijn een van de redenen voor de hoge prijzen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) maakte half december nieuwe verwachtingen voor de Braziliaanse koffiebonenoogst bekend. In totaal wordt rekening gehouden met een opbrengst van 56,3 miljoen zakken, een daling van 19,5% vergeleken met de recordoogst van een seizoen eerder. Dit kan onderverdeeld worden in 35 miljoen zakken Arabica-bonen en 21,3 miljoen zakken met Robusta-bonen. Deze verwachting is stabiel aan de verwachting die het landbouwministerie een paar weken eerder deed. Dat is positief nieuws, melden insiders, al ligt de opbrengst nog altijd vele malen lager dan in een 'normaal' jaar.

Arabica-prijs toont schommelende trend
De combinatie van droogte en vorst ligt, zoals eerder beschreven, ten grondslag aan de lagere oogst van Arabica-koffiebonen. De grootste impact daarvan zal echter pas in seizoen 2022/2023 merkbaar zijn, verwachten analisten. Over de grootte van de terugval zijn de meningen zeer verschillend. De ene groep analisten gaat voor seizoen 2022/2023 uit van een opbrengst van maximaal 30 miljoen zakken, terwijl een andere groep analisten een opbrengst van 40 miljoen tot 45 miljoen zakken nog wel als haalbaar ziet. Recente regenval zou de staat van de gewassen verbeterd hebben. De hoofdoogst voor seizoen 2022/2023 begint in mei van dit jaar. Analisten verwachten daarom dat nauwkeurigere voorspellingen eind januari of begin februari bekend worden.

Die opbrengstprognoses kunnen een behoorlijke invloed hebben op de notering voor Arabica op de Intercontinental Exchange (ICE). Maandag 4 januari zakte de notering nog naar het laagste punt in zeven weken, als gevolg van een verbetering van de voorraden en een zwakkere Braziliaanse reaal. Dit stimuleert om in dollar geprijsde grondstoffen te verkopen. De koers kwam uit op $4,92 per kilo. Omgerekend naar euro's – bij de huidige wisselkoers – is dat €4,35 per kilo. Een stijging van de export vanuit Honduras droeg ook bij aan de prijsdaling.

Toch was bovengenoemde prijsdaling slechts van korte duur. Dinsdag 4 januari steeg de ICE-notering voor Arabica alweer naar $5,11 per kilo. Dat is omgerekend een bedrag van €4,52 per kilo. Het is een plus van ongeveer 2,5% ten opzichte van vorige week en het hoogst niveau sinds 22 december. Een lagere oogstprognose voor Colombia, de hoge vrachtkosten, de vele vertragingen op logistiek gebied en een tekort aan containers ligt daaraan ten grondslag. Verwacht wordt dat de prijs voor Arabica-koffiebonen ook komende week doorkabbelt op dit hoge niveau.

Vietnamese export van Robusta hapert
De andere grote koffiebonensoort, Robusta, blijft eveneens redelijk stabiel op een hoog niveau. Dinsdag 4 januari sloot de notering op de Intercontinental Exchange op $2,47 per kilo. Dat is omgerekend een bedrag van €2,18 per kilo. Een week eerder stond de notering op $2,46 per kilo en één maand geleden was dat $2,42 per kilo. De nog altijd geldende problemen in de toeleveringsketen liggen ten grondslag aan die stabiele, hoge prijs. Robusta-bonen kunnen zodoende lastig geëxporteerd worden vanuit topproducent Vietnam.

Voor heel 2021 wordt een daling van 2,7% verwacht in de export, tot 1,5 miljoen ton. De voorraden van Robusta stonden afgelopen dinsdag op 99.020 ton. Een maand eerder was dat nog 106.920 ton. Het is voor het eerst sinds 2018 dat de gecertificeerde voorraden van Robusta-bonen onder de 100.000 ton uitkomen. Volgens analisten hoeft daardoor voorlopig geen rekening te worden gehouden met een stevige prijsverlaging.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden