Agrifoto

Analyse Grondstoffen

Welke richting neemt de maïsmarkt in januari?

10 Januari 2022 - Redactie Foodbusiness

De markt voor korrelmaïs heeft in december een stabiel tot licht dalende trend laten zien. Toch zijn er duidelijke signalen dat dit in januari gaat veranderen. Zo spelen de weersomstandigheden wereldwijd een belangrijke rol. Welke richting slaat de markt deze maand in?

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De markt voor korrelmaïs op de termijnmarkt Matif in Parijs ging als een nachtkaars uit, om in traditionele markttermen te spreken. Dit heeft alles te maken met het expireren van het contract. De koers sloot uiteindelijk op €226 per ton. Een prijsniveau dat sinds begin september niet meer werd vastgesteld. Het maartcontract nam het stokje op €243,25 per ton over en plust in de tweede week van het nieuwe jaar weer lichtjes.

Droogte in Zuid-Amerika
In de Verenigde Staten heeft de koers van markt een stabieler fundament. Steeds drogere groeiomstandigheden in Zuid-Amerika sterken het idee dat de oogst daar weleens minder positief uit kan pakken dan eerder gedacht. Vooral voor Argentinië is dat het geval. Dit treft zowel maïs als soja. In Brazilië is inmiddels wel regen gevallen, maar de vraag is of de regen op tijd is gekomen om een verschil te maken in de opbrengst.

Op 12 januari komt het Amerikaanse landbouwministerie met zijn maandelijkse Wasde-rapportage. Die moet meer richting geven voor de markt en ook duidelijkheid schetsen wat betreft de export van Amerikaanse maïs. Handelaren verwachten dat deze cijfers tegenvallen ten opzichte van eerdere berichten.

Vraag uit China
Tot dusver hebben Chinese kopers relatief weinig maïs aangekocht. Zeker nu de Zuid-Amerikaanse oogst mogelijk kleiner uitvalt, hopen de Amerikanen op meer interesse van China. De prijs in het eigen land is opgeklommen door meer vraag waardoor de hoop is dat dit ook meer export gaat betekenen.

In Europa en de VS kijken akkerbouwers aan tegen een fikse verhoging van de kostprijs. Vooral door de gestegen kunstmestprijzen. Gewasprijzen moeten daarom wel op een relatief hoog niveau blijven staan om hun marge te behouden, zo is het idee. Afhankelijk van de marktprijs is het voor Amerikaanse akkerbouwers gunstiger om soja te verbouwen. Als vlinderbloemige vraagt het gewas veel minder stikstof dan het hongerige korrelmaïs. In Europa speelt dat iets minder, maar de verwachting is toch dat we het ook hier in de bouwplannen gaan merken.

Wat doet Europa?
Het relatief hoge prijsniveau zorgt er wel voor dat de teelt van korrelmaïs in trek is. Vooral in Centraal- en Oost-Europa. Zeker wanneer andere voorjaarsgewassen niet het gewenste prijsniveau in het vooruitzicht hebben is maïs een veilige haven. Toch verwacht de Europese brancheorganisatie voor graanhandelaren – Coceral – een onveranderde oogst van 66,4 miljoen ton. Vooral door minder maïs in Polen, Duitsland, Frankrijk en Roemenië. Dat is enigszins tegenstrijdig omdat juist in Polen wordt gerapporteerd dat meer maïs gaat worden gezaaid.

Ook het fysieke prijsniveau is in een rustiger vaarwater beland. Na een flinke stijging in het oogstseizoen, deels veroorzaakt door torenhoge droogkosten vanwege duur gas, is de prijs gestabiliseerd. De Europese groothandelsnotering in Rotterdam staat op €272 per ton. Beweegt de Amerikaanse markt, dan merken we dat dichter bij huis in een wat mindere mate. Tot de temperatuur weer gaat stijgen en het voorjaar zich aandient, blijft het rustig op de Europese markt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden