Shutterstock

Analyse Cacao

Prijs voor cacao daalt door goede oogstprognoses

11 Januari 2022 - Kimberly Bakker

De notering voor cacao is iets gedaald. Goede oogstprognoses bij ’s werelds grootste producent, Ivoorkust, liggen daaraan ten grondslag. Tegelijkertijd is het afwachten op de cacaomalingscijfers van de Europese Unie, Azië en de verenigde Staten. Een positieve vraag kan de markt meer in balans brengen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De weersomstandigheden in Ivoorkust, 's werelds grootste producent van cacao, zijn buitengewoon goed, vooral in de cacaoproducerende regio's. Afgelopen week viel in de westelijke regio van Soubre iets meer dan 5 millimeter neerslag, een stijging van 1,1 millimeter ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. In het zuiden van het land viel afgelopen week zelfs 12,3 millimeter meer neerslag dan het langjarig gemiddelde. Verschillende cacaoboeren spreken bij Reuters over de beste weersomstandigheden in vijf jaar. Het goede weer bevordert de oogst. Inmiddels wordt gerekend met een overvloedige oogst.

Die positievere oogstprognoses hebben wel effect op de notering voor cacao op de Intercontinental Exchange (ICE). Maandag 10 januari sloot de notering voor cacao op $2.305 per ton. Omgerekend naar euro's – bij de huidige wisselkoers – is dat €2.034 per ton. De prijs ligt daarmee iets lager dan voor het weekend; toen stond de notering op $2.312 per ton. Ten opzichte van een week eerder is een plus zichtbaar van ongeveer 2%. Jaar-op-jaar is de prijs met 8% gedaald. Op 10 januari 2020 stond de notering voor cacao op $2.456 per ton.

Stemming belangrijk
De prijsdaling wordt wel iets getemperd door slechtere omstandigheden in andere Afrikaanse landen. Zo ziet Ghana minder volumes aan de bomen en kampt ook Kameroen waarschijnlijk met een lagere opbrengst. Daarbij wordt in spanning gewacht op nieuwe cacaomalingscijfers. Ivoorkust maalde in december 52.000 ton cacao, een stijging van 2% vergeleken met vorig jaar. Daarmee is het in strijd met Nederland om de positie van grootste cacaomaler. De cijfers van de Europese Unie, Azië en de Verenigde Staten worden volgende week bekendgemaakt. Insiders verwachten ook hier een verbeterde vraag.

Als dat inderdaad het geval is, zullen vraag en aanbod meer in balans komen. Een stabiel prijsverloop is dan te verwacht. Al zal ook veel afhangen van de ontwikkeling van de coronapandemie. Chocolade is immers een luxeproduct, en die producten gedijen het beste in goede tijden. Een situatie zoals deze – met een torenhoge inflatie en veel lockdowns – verslechtert die positieve stemming. Cacaoproducten worden dan minder aangeschaft.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden