Shutterstock

Nieuws Coronavirus

'Voedseltekort dreigt door coronagolf in Australië'

10 Januari 2022

Australië heeft – net als veel andere landen – moeite om de omikronvariant van het coronavirus de baas te zijn. Inmiddels wordt ook de vleesindustrie zwaar getroffen, waardoor verschillende verwerkingsbedrijven de deuren tijdelijk moeten sluiten. Vertegenwoordigers uit de sector vrezen voor een voedseltekort als de overheid geen actie onderneemt.

Kwetsbare voedselvoorzieningsketens in Australië moeten beschermd worden. Die oproep doet de Australian Meat Industry Council (AMIC) aan de federale overheid en deelstaatregeringen. Het aantal uitbraken van de omikronvariant van het coronavirus neemt rap toe; zo werd half december dagrecord na dagrecord verbroken. Daardoor worden 'essentiële' werknemers gedwongen om thuis te blijven. "Meerdere vleesverwerkingsbedrijven moeten (tijdelijk) de deuren sluiten of met een zeer lage capaciteit werken vanwege de corona-uitbraken."

In een situatie als deze – waarin de sector ook al kampt met recordhoge vleesprijzen en grenssluitingen – kan dat leiden tot een voedseltekort. De vertegenwoordigers van de Australische vleesindustrie vrezen dat eenzelfde situatie als vorig jaar zich voor gaat doen. "De regering moet prioriteit geven aan de productie en levering van de voedselketen. Dit op dezelfde manier als de gezondheidssector onder ongekende druk blijft opereren." Daarbij moet onder meer gedacht worden aan een vrijstelling van bepaalde regels en een betere toegang tot PCR-tests.

foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.
De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Foodbusiness kunt u gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod

Nieuws Inflatie

Inflatie noopt Mexico tot schrappen importtarief

Nieuws Oorlog

Wereldbank waarschuwt voor voedselcrisis

Nieuws Oorlog Oekraïne

'Nigeria moet rekening houden met voedselcrisis'

Marktflits Foodcommodities

Grondstofkoersen omlaag door nieuwe lockdown

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief