Shutterstock

Analyse Varkens

Varkensprijs blijft aan de ketting liggen

17 December 2021 - Redactie Foodbusiness

Hoewel de vraag naar varkens in de afgelopen weken toenam, is het de markt niet gelukt om door te stoten naar hogere prijsniveaus. De weerstand in de keten is te groot. Na deze week zal de vraag naar varkens afzwakken en daarmee is de hoop op een verhoging dit jaar definitief vervlogen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het beeld van de afgelopen weken sluit naadloos aan bij de marktsituatie die dit jaar kenmerkt. Telkens vormt het aanbod een sta in de weg voor een eventuele verhoging. Daar komt nog bij dat de vleesvoorraden ruim zijn. Een verhoging zit er simpelweg niet in. De grote slachterijen in Duitsland negeerden ook deze week de verhoging van de VEZG-notering die vorige week plaatsvond. Hierdoor is er op de Duitse markt nog wat frictie. Het meest waarschijnlijk is dat de VEZG-notering volgende week bakzeil moet halen en teruggaat naar €1,20 per kilo.

De slachtcijfers tonen aan dat slachterijen in aanloop naar Kerst nog even gas hebben gegeven. In Nederland hingen afgelopen week 333.000 varkens aan de haak met een gemiddeld slachtgewicht van 99,8 kilo. Dit is het hoogste aantal sinds februari. Ook in Duitsland liepen de slachtcijfers wat op tot bijna 900.000 varkens. Het effect hiervan is merkbaar, want het aanbod wordt als minder ruim omschreven vergeleken met het beeld enkele weken geleden.

'Jojo-effect' in aanbod
Het aanbod stevent echter af op een 'jojo-effect'. Dat de feestdagen dit jaar in het weekend vallen, wil namelijk nog niet zeggen dat slachterijen de komende weken de normale slachtschema's blijven hanteren. Slachterijen gaan de komende weken afschalen, mede ook omdat de vleesverwerkende industrie om minder grondstof verlegen zit. Daarbij is het grote personeelstekort een beperkende factor, temeer nu arbeidsmigranten terugreizen naar hun thuisland voor de Kerstviering. Voor de komende weken wordt het voor de handel passen en meten om de varkens geplaatst te krijgen. Het aanbod zal zodoende weer oplopen richting begin 2022.

Op basis van de opgaven blijft de DCA Beursprijs 2.0 voor de elfde week op rij staan op €1,19 per kilo voor geslachte varkens. De prijs van levende varkens noteert onveranderd op €0,90. Het meest waarschijnlijke scenario is dat de stabiele trend van de varkensprijzen doorzet tot medio januari. Daarna kan de balans opnieuw worden opgemaakt. En mocht de markt tussendoor gaan draaien, dan is de kans op een verlaging groter dan een verhoging. Er zijn wat signalen dat China in het voorjaar van 2022 opnieuw aan de markt komt voor Europees varkensvlees, maar daar is in de vleeshandel nu nog weinig merkbaar van. Kortom: voorlopig blijven de perspectieven matig tot slecht. 

Toelichting op notering vanuit DCA Markets

DCA Beursprijs 2.0 Opgaven van - tot Gemiddelde Notering
Levend 0,90 - 0,91 0,901 0,90
Geslacht 1,19 - 1,21 1,192 1,19
De laatste week voor Kerst is veelal niet de week waarin wordt geplust met de varkensprijzen. De komende week draaien de slachterijen op 60% tot 80% van hun capaciteit. Wie niet tijdig heeft voorgesorteerd, heeft het de komende weken lastig om een plek te vinden voor de varkens.

Naar verluidt zijn in de achterliggende week behoorlijk wat varkens naar afnemers in Oost- en Zuid-Europa gebracht, waardoor bij die handelaren de ergste druk van de ketel kon worden gehaald. Desondanks blijft in Nederland sprake van een rijkelijk aanbod. De middeling van de door de handel opgegeven prijzen, laat aan duidelijkheid niets te wensen over.

In totaal waren de opgaven voor geslachte varkens deze week 19 (0). Voor levende varkens werd 18 keer een prijs ingevoerd (0). De getallen tussen de haakjes geven aan hoeveel opgaven er aan de onderkant buiten de boot vielen (negatieve getal) en hoeveel aan de bovenkant (positieve getal). Wanneer er een nul staat, zijn alle opgaven meegenomen. 

Opmerkingen voor week 51:
- Afzet slecht.
- Nu de biggenprijzen stijgen, zullen de varkens toch echt omhoog moeten. Als je kijkt naar de onderdelenprijzen van de afgelopen weken, dan is plus 5 cent makkelijk haalbaar.
- Onveranderd, overaanbod valt mee. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden