Shutterstock

Achtergrond Aardappelen

Britse aardappelmarkt werkt toe naar feestdagen

16 December 2021 - Kimberly Bakker

De naderende feestdagen hebben een positief effect op de aardappelmarkt in het Verenigd Koninkrijk. De vraag vanuit de retail neemt duidelijk toe. Toch gaan de prijzen nog niet omhoog. Deels komt dat doordat de horeca afwezig is. De angst voor de omrikonvariant van het coronavirus creëert een afwachtende houding.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het Verenigd Koninkrijk trekt de handel in verse tafelaardappelen weer aan. Vooral de retail is daar aan de markt, met het oog op de naderende feestdagen. Aardappelproducten zijn ieder jaar immers weer te vinden op het kerstmenu. Maar ondanks de groeiende belangstelling vanuit verpakkers (én de export) voor ronde, geelschillige rassen zijn de prijzen niet gestegen. Voor standaardkwaliteit wordt €12,90 tot €15,20 per ton betaald. De partijen van topkwaliteit gaan weg voor een prijs tussen de €17,60 en €19,90 per ton.

De prijs voor kleine aardappelen van het ras Maris Peer, die grotendeels worden gebruikt als sla-aardappelen, blijft hangen rond de €46,80 tot €49,10 per ton. De feestdagen creëren voor dit ras geen extra vraag. Bakbare aardappelen zijn minder in trek dan voor de vakantieperiode. Alleen als het absolut noodzakelijk is wordt product gekocht, melden analisten. De betere kwaliteit gaat over de toonbank voor een prijs tussen de €24,60 en €25,70 per ton. Voor goede Markies of Agria wordt in het Verenigd Koninkrijk net iets meer betaald.  

Horeca is afwezig
Het feit dat de horeca op dit moment weinig belangstelling heeft voor de aardappelmarkt is een van de redenen dat de prijs niet stijgt. In een 'normaal' jaar hebben zij ook meer aardappelen nodig richting de feestdagen, maar dit jaar zijn veel restaurants en cafés slechts beperkt geopend. Dit als gevolg van de geldende maatregelen in het Verenigd Koninkrijk. De omikronvariant van het coronavirus leidt daarnaast tot onzekerheid voor nieuwe beperkingen. Een afwachtende houding overheerst; niemand wil te veel inkopen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden