Shutterstock

Achtergrond Aardgas

Hoe stabiel is het evenwicht op de gasmarkt?

24 November 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Mee- en tegenvallers houden elkaar in evenwicht op de markt voor gas. Minder leveringen uit Rusland worden weggestreept tegen een hogere aanvoer van LNG. Kleine voorraden worden gemaskeerd door zacht weer. Houdt dat evenwicht stand of slaat de balans door?  

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van aardgas is afgelopen week opvallend stabiel gebleven. Vrijdag 19 november stond de notering op $5,08 per MMBtu, het hoogste niveau in zeven dagen tijd. Maandag 22 november zakte de prijs terug naar $4,79 per MMBtu. Woensdag 24 november is de prijs voor aardgas weer gestegen en staat de koers op $4,91 per MMBtu. Gas blijft daarmee relatief duur, al is de markt met een prijsfluctuatie van 'slechts' $0,29 per MMBtu wel stabiel te noemen.

Analisten verwachten dat de prijzen de komende dagen en weken op een relatief hoog niveau blijven staan. De Europese gasvoorraad ligt - volgens verschillende berichten - zo'n 17% onder het vijfjarige gemiddelde voor de periode van het jaar. De extra leveringen uit Rusland vallen in de praktijk lager uit dan waar de markt op gerekend had en worden bovendien met onzekerheid omgeven. Daar staat een goede aanvoer van LNG en relatief zacht herfstweer tegenover. Resulteerde in een stabiel prijsverloop op de Nederlandse gasmarkt.

Nu er kouder weer in aantocht is in verschillende delen van de Europese Unie (zo melden weerstations) neemt de vraag naar gas doorgaans weer toe. Blijft de aanvoer van gas gelijk aan de afgelopen weken, dan zou de prijs nog ruimte naar boven hebben, zo verwachten enkele analisten.

Tweestrijd
Op de internationale markt tekent zich, zoals gebruikelijk, een tweestrijd af tussen de Europese Unie en Azië. Er is echter wel een groot verschil. Dat is de geringe Europese voorraad dit jaar. De prijzen op de wereldmarkt staan daardoor op een hoog niveau. De lachende derde lijkt de Verenigde Staten te zijn. De voorraden in dat land zijn normaal voor de tijd van het jaar en de spotprijzen voor LNG op de lokale markt liggen fors lager dan in Azië en bij ons. Handelaren en oliemaatschappijen maken maximaal gebruik van de situatie en proberen alles wat de Verenigde Staten aan LNG kan produceren te verschepen naar de hoogste bieder.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden