Albert Heijn

Achtergrond Aardappelen

Duitsland ziet tekort aan biologische aardappelen

17 November 2021 - Kimberly Bakker

Duitsland ziet een tekort aan biologische aardappelen ontstaan. De eigen oogst van biologische aardappelen valt 10% tot 30% lager uit, terwijl de vraag vanuit de consument afgelopen maanden met 8% is gegroeid. Er moet door inkopers van supermarkten daarom nu al nagedacht worden over import uit verre bestemmingen. Die onzekerheid heeft ook effect op de prijzen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Duitse consumenten kiezen steeds vaker voor biologische aardappelen. De meest recente cijfers van marktonderzoeksbureau GfK tonen dat huishoudens in Duitsland in augustus 35% meer biologische aardappelen hebben gekocht in vergelijking tot een jaar eerder in die maand. Voor september komt die plus uit op 30%. Kijken we naar het verschil op jaarbasis, dan kochten Duitse consumenten dit jaar 8% meer biologische aardappelen. Tegelijkertijd ziet het onderzoeksbureau dat er minder gangbare aardappelen worden aangeschaft. Er is dus duidelijk een verschuiving zichtbaar. Maar de grote vraag is: houdt die vraag aan?

Analisten verwachten van wel. Door de afnemende vraag naar conventionele aardappelen en het groeiende aanbod van biologische aardappelen is het biologische aandeel in Duitsland gestegen naar 7,2%. Daar waar afgelopen jaar veel acties op touw werden gezet voor gangbare aardappelen, is dat nu het geval voor biologische aardappelen. Zelfs met hogere winkelprijzen – een van de gevolgen van de hoge voedselprijzen wereldwijd – zijn consumenten bereid om biologische aardappelen aan te schaffen. Analisten verwachten dat dit aanhoudt, omdat de prijskloof tussen gangbaar en biologisch steeds kleiner wordt.

Probleem met aanbod
Klimaattechnisch is bovenstaande natuurlijk goed nieuws. Het zorgt echter bij de inkopers van diverse retailers wel voor kopzorgen. In Duitsland zijn namelijk fors minder biologische aardappelen uit eigen productie beschikbaar. Het gaat naar verluidt om een min van 33%. Vooral in het zuiden van Duitsland ligt de opbrengst flink lager dan voorgaande jaren. In het noordoosten van het land wordt gerekend met een opbrengstdaling van 10% tot 20%. De zeer wisselvallige weersomstandigheden – met veel neerslag – liggen hieraan ten grondslag. Hoe dan ook, de vroege aardappeloogst zal niet voldoende zijn om het gat met de vraag te dichten.

Inkopers moeten daarom nu al (extreem vroeg in het seizoen) kijken naar import van biologische aardappelen. Normaliter zouden Nederland, België en Denemarken bovenaan de lijst staan. Maar, ook in deze landen waren de weeromstandigheden tegenvallend en ligt de oogst daardoor lager. Dus zit er niets anders op, dan naar de verre bestemmingen te kijken. De eerste gesprekken met Israël lopen. Dat lost niet alles op, want de biologische aardappelteelt is in de verre bestemmingen minder populair. Ook Spanje en Portugal worden benaderd door Duitse inkopers van supermarktketens. Al komt die oogst later op de markt dan aanvoer uit Israël en Egypte. De vraag is nu of dat laatste gat ook gedicht kan worden.

Hogere prijzen
Er is nog geen antwoord op die vraag. Die onzekerheid zorgt ervoor dat de producentenprijzen voor biologische aardappelen gestegen zijn. Recent zijn de prijzen – franco levering aan de verpakker – met €5 per ton verhoogd. Daarmee wordt nu gemiddeld €61 per ton betaald. Dat is in lijn met seizoen 2019/2020, maar ver boven het niveau van vorig jaar. Volgens analisten zijn in de loop van het jaar verdere prijsverhogingen en/of zelfs voorraadopslagen denkbaar. En dat is in de afgelopen tien jaar slechts één keer gebeurd.

In Nederland is de prijs voor biologische aardappelen enigszins vergelijkbaar. De DCA-notering voor zowel biologische vastkokende aardappelen (35 tot 65 millimeter) als biologische kruimige aardappelen (35 tot 65 millimeter) komt voor week 45 uit op €59,50 per ton. Al sinds de start van dit seizoen – week 34 – staat de prijs boven de €55 per ton. Met een gemiddelde notering van €61,70 per ton over de afgelopen twaalf weken.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden