BGStock72 / Shutterstock

Achtergrond Aardgas

Gasprijs daalt, begint de markt te normaliseren?

10 November 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De gasprijs is afgelopen week gedaald. Maar dat betekent niet dat gas nu, in vergelijking tot de afgelopen jaren, goedkoop te noemen is. Toch rijst de vraag: is er nu een trend ingezet die langer gaat aanhouden?

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs voor gas daalt gestaag. Vorige week stond de groothandelsprijs op $5,66 per MMBtu, dat is inmiddels $4,88 per MMBtu. Hoewel de prijs daalt, noemen meerdere analisten de basis die daaraan ten grondslag ligt zwak. Veel zal daarom afhangen van hoe koud of hoe zacht de winter verloopt. Ook de leveringen vanuit Rusland spelen een grote rol in de prijzen. Op dit moment liggen de Europese prijzen boven die in Azië.

De gaslevering van Rusland aan de Europese Unie, wat 8 november gestart is, wordt door analisten deze week toch als belangrijkste factor gezien. De Russische president Vladimir Poetin heeft woord gehouden en Gazprom de opdracht gegeven om de leveringen te verhogen. Die extra leveringen zijn nu bevestigd, onder meer door Duitse import data.

Veel gas nodig
Om de Europese gasvoorraad écht aan te vullen, moet Rusland een maand lang ongeveer 33% meer gas exporteren dan het de afgelopen weken heeft gedaan. Met de huidige infrastructuur moet dat via de 'Nord Stream 1' en 'Yamal-Europa' pijpleidingen. Dat wordt volgens analisten lastig. Rusland voert daarom de druk bij Duitsland op om 'Nord Stream 2' op korte termijn goed te keuren en in gebruik te nemen.

Dat Rusland zoveel haast heeft met 'Nord Stream 2' is onderdeel van een politieke langetermijnstrategie, melden bronnen. Een belangrijk deel dan de Russische gasexport verloopt via pijpleidingen die door Oost-Europa lopen. Het Kremlin kan leveringen aan landen als Oekraïne en Wit-Rusland lastig als drukmiddel gebruiken. Leveringen terugschroeven gaat namelijk gauw ten koste van de export naar West-Europa, iets wat slecht uitpakt voor de Russische schatkist. Die is voor een belangrijk deel afhankelijk van export van gas.

Langer door met Gronings gas
Nederland moet mogelijk de komende tijd door met gas uit Groningen. Dat meldt demissionair minister Stef Blok aan de Tweede Kamer. De oorzaak ligt bij vertragingen bij de bouw van de stikstoffabriek in Zuidbroek. Die fabriek is nodig om hoog calorisch gas te bewerken en geschikt te maken voor het Nederlandse gasnet. De fabriek zou op 1 april worden opgeleverd, maar dat wordt enkele maande later. Op de korte termijn heeft dat weinig gevolgen, maar het kan richting het einde van de winter en komende lente wel voor problemen zorgen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden