Photoagriculture / Shutterstock.com

Analyse Boter

Waarom boter veel te duur is geworden

10 November 2021 - Wouter Baan2 reacties

Er zijn interessante ontwikkelingen gaande op de botermarkt. Alhoewel de prijzen flink zijn gestegen, staan de marges van de producenten zwaar onder druk. Die ogenschijnlijke 'contradictie' komt door de torenhoge roomprijzen als gevolg van de lage melkaanvoer in Noordwest-Europa.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De verwachtingen voor de botermarkt waren enkele maanden helemaal niet zo hoog gespannen, maar het tegendeel is gebleken. De DCA-boternotering laat sinds half september een snelle stijging zien en is opgeklommen naar €6.300 per ton. Daarmee doet boter mee aan de rally op de zuivelmarkt, die sowieso weinig insiders zagen aankomen.

Voor boterproducenten is de prijsstijging uiteraard een wenselijk ontwikkeling, ware het niet dat hun inkoopprijzen (in de vorm van room) nog harder zijn opgelopen. De DCA-roomnotering prijkt inmiddels op €7.265 per ton, waarmee een prijskloof is ontstaan van ongeveer €1.000. Dit is nog nooit eerder voorgekomen en heeft alles te maken met een grote disbalans tussen vraag en aanbod. Het verssegment slurpt grote volumes weg achter de rug van boterproducenten. Door de gekrompen aanvoer in Noordwest-Europa is room ook bijna niet beschikbaar. Ook de pakhuizen met boter zijn nagenoeg leeg, zo wordt althans door dezen en genen bezworen.

Op de wereldmarkt is Europese boter nu flink overprijsd en op papier niet meer interessant voor importeurs vanuit Azië en het Midden-Oosten. Ten opzichte van de Nieuw-Zeelandse Global Dairy Trade-notering is een prijsverschil zichtbaar van $1.000 per ton. Ten opzichte van de Amerikaanse boterprijs zelfs een kloof van $2.300 per ton, al loopt de zuivelexport aldaar stroef door de logistieke verstoringen in de havens. In tegenstelling tot de noteringen in Europa en Nieuw-Zeeland beweegt de boterprijs in de Verenigde Staten de laatste tijd vrij stabiel.

Situatie zal normaliseren
Het is een aannemelijk scenario dat de gespannen situatie op de vetmarkt zal normaliseren. Het dal van de seizoensmatige melkaanvoer in Europa ligt achter ons en de productie zit alweer een paar weken in de lift. Dit maakt dat de roomvolumes weer gaan oplopen, al is daar qua prijszetting in de markt nog weinig van te merken. Door de weggevallen exportvraag neemt de beschikbaarheid van boter toe voor de Europese markt, zo is althans de verwachting. Daarbij werkt zuivelgigant Nieuw-Zeeland toe naar de piek in de melkaanvoer in de komende maanden.

Doorgaans piekt de roommarkt in september, maar dit jaar is de markt in november nog aan het plussen. Toch kan het bijna niet anders, of de roommarkt koerst af op een (stevige) correctie. Al weten we het in deze knotsgekke markt nooit helemaal zeker.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden