Shutterstock

Analyse Koffie

Braziliaanse koffieoogst voedt onzekerheid in markt

10 November 2021 - Kimberly Bakker

De verwachtingen voor de Braziliaanse koffieoogst zorgen voor meer en meer onzekerheid in de markt. Droogte, vorst en zware regenval hebben blijvende schade aan de gewassen veroorzaakt, waardoor komende één tot twee jaar lagere opbrengsten worden verwacht. Dit nieuwe kwam vlak nadat het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) bekendmaakte dat de koffievoorraden dit jaar met 77% zijn geslonken.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de oogst van koffiebonen is een duidelijke cyclus zichtbaar. Iedere twee jaar wordt omgeschakeld naar óf hoge, óf lage opbrengsten. Die curve (of golfbeweging) is ook terug te zien in de noteringen voor Arabica en Robusta. Komend jaar werken we toen naar de cyclus van lage opbrengsten en dat zorgt voor onzekerheid. Markanalisten schatten in dat de Braziliaanse productie van Arabica in seizoen 2022/2023 uitkomt tussen de 33,7 miljoen en 38,7 miljoen zakken. Dat is ver beneden het niveau van dit seizoen, toen een productie van 48,8 miljoen zakken werd gerealiseerd.

Dat die opbrengsten zoveel lager liggen, komt vooral door ongunstige weersomstandigheden. Droogte en vorst hebben het afgelopen jaar veel schade toegebracht aan de gewassen. Zware regenval in de periode daarna heeft de ontwikkeling van schimmels bevordert. Veel telers hebben de koffiebomen in sommige gevallen tot de stronk moeten snoeien. Daarbovenop komen nog de onzekerheden op het gebied van logistiek en kostprijs. Boeren die dit jaar (een groot deel van) hun oogst zijn verloren, hebben niet de koopkracht om opnieuw te beginnen. De kunstmestprijzen zijn hoog en de Braziliaanse real is zwak.

Een sterk herstel van de opbrengsten wordt daarom de komende twee jaar niet verwacht. Zoals beschreven zorgt dat idee voor onzekerheid. Waarom? Omdat de koffievoorraad dit seizoen met maar liefst 77% is afgenomen. Ook komend jaar verwacht het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) een lagere voorraad. Vooral India zal minder op de wereldmarkt brengen; deels omdat de consumptie in eigen land stijgt en deels omdat een 15% lagere oogst van Arabica wordt verwacht. De verwachte productiestijgingen in bijvoorbeeld Oeganda, waar een plus van 22% wordt verwacht, kan het sentiment op de markt niet keren.

Onzekerheid blijft aanwezig
Bovenstaande onzekerheden zorgen ervoor dat de prijs voor zowel Robusta als Arabica ook deze week stijgt. De notering van Arabica op de Intercontinental Exchange (ICE) sloot dinsdag 9 november op $4,54 per kilo. Omgerekend naar euro's gaat het om een bedrag van €3,92 per kilo. De prijs is ongeveer gelijk aan vorige week, toen werd $4,59 per kilo (oftewel €3,96 per kilo) betaald voor Arabica. In vergelijking tot een maand geleden ligt de prijs ongeveer 0,3% hoger, want toen werd $4,44 per kilo genoteerd.

De notering voor Robusta sloot dinsdag 9 november op $2,27 per kilo. Omgerekend naar euro's is dat €1,96 per kilo. Ook dit is vergelijkbaar met een week eerder, want toen stond de ICE-notering op $2,28 per kilo. In vergelijking tot een maand geleden is een plus zichtbaar van ongeveer 7%. De verwachting is dat de prijs voor Robusta de komende tijd verder oploopt. Dit omdat Vietnam nog steeds problemen ervaart met het vinden van binnenlandse werknemers. Ook is export vanuit dat land nog altijd een uitdaging.  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden