Shutterstock

Nieuws Kippenvlees

Japan kampt met tekort aan pluimveevlees

29 Oktober 2021 - Kimberly Bakker

In veel Aziatische landen laait het coronavirus opnieuw op. En dat heeft gevolgen voor de productie van diverse voedingsmiddelen. Zo liggen in Thailand pluimveeverwerkingsfabrieken stil en is er nog steeds een tekort aan containers. Daardoor kampt Japan nu met een tekort aan kippenvlees in de winkels.

Door het coronavirus is de logistieke sector ontregeld. In sommige gevallen zorgt het voor een lange levertijd. Zo ook in verschillende Aziatische landen, waaronder Japan. In dat land heeft het geleid tot een tekort aan pluimveevlees op de markt. Volgens cijfers van Agriculture and Livestock Industries lagen de voorraden pluimveevlees in augustus 20% lager dan een jaar eerder. Japan importeert veel pluimveevlees uit Thailand en juist in dat land liggen veel pluimveeverwerkingsfabrieken stil door nieuwe uitbraken van het coronavirus, zo meldt Nikkei Asia.

Oplossingen zoeken
De keten moet dus op zoek naar oplossingen. Zo leggen winkeliers bijvoorbeeld een limiet op de hoeveelheid pluimveevlees die consumenten mogen aanschaffen en hebben restaurants de porties opnieuw bepaald. De grootste supermarktketen van het land, 7-Eleven, is in bepaalde regio's zelfs noodgedwongen gestopt met de verkoop van kipspiesjes. Ook de aanvoer van rundvlees is beperk in Japan. Daardoor zijn de prijzen verdubbeld, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

"En het probleem is nog niet voorbij. Immers, de wereld herstelt zich van het virus en we gaan meer uit eten. Door te tekort aan containers kan niet voldaan worden aan die vraag. We houden dus voorlopig nog wel rekening met een tekort", aldus Koya Miyamae, senior econoom bij SMBC Nikko Securities.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Nieuws Vlees

Poolse vleeskuikensprijs gaat gebukt onder import

Analyse Vlees & Eiwit

Aanbod slachtrunderen lijkt op te drogen

Nieuws Vlees & Eiwit

Varkensvleesproductie Europa neemt licht toe

Achtergrond Vlees & Eiwit

Dubbeldoelkoe komt nu pas op de kaart in Amerika

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden