Shutterstock

Analyse Suiker

Suikerprijs daalt iets door gebrek aan kopers

21 Oktober 2021 - Kimberly Bakker

De Liffe-notering voor witte suiker is deze week iets gedaald, nadat twee weken terug het hoogste niveau in vier jaar tijd werd bereikt. Recente regenval in het midden en zuiden van Brazilië zorgt ervoor dat de vooruitzichten voor de suikerrietoogst iets verbeteren. Kopers willen daarom nu geen contracten voor de lange termijn afsluiten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er is momenteel een gebrek aan partijen die langetermijncontracten voor suiker willen afsluiten. Dat heeft te maken met de recente regenval in het midden en zuiden van Brazilië, een van de grootste producenten van suiker wereldwijd. Die regenval heeft enige verlichting gebracht in de rietgewassen, waardoor de vooruitzichten voor de suikerrietoogst iets verbeteren. Al blijft het bodemvochtgehalte zeer laag. Analisten gingen er eerder vanuit dat het aanbod van suiker vanuit Zuid-Amerikaanse land zeker 10% lager is. Dat percentage zou nu iets kleiner kunnen worden.

Niet alleen in Brazilië zijn positieve berichten naar buiten gekomen over de vooruitzichten van de oogst. Frankrijk, de grootste suikerbietenproducent van de Europese Unie, heeft namelijk recent de raming voor de oogst van suikerbieten naar boven bijgesteld. Een maand geleden werd de opbrengst ingeschat op 33,1 miljoen ton. Inmiddels houdt het Franse ministerie van Landbouw rekening met een opbrengst van 34 miljoen ton suikerbieten. Dit betekent dat het volume maar zo 29,6% hoger kan uitpakken dan vorig seizoen. Toen kampten sommige telers met opbrengstverliezen van 80%, als gevolg van droogte en het vergelingsvirus.

Tekort blijft aanwezig
Toch kunnen deze positievere berichten niet op tegen het tekort aan suiker op de wereldmarkt. De internationale Suikerorganisatie (ISO) maakte eerder deze maand al bekend dat de consumptie harder groeit dan de productie. In seizoen 2021/2022 zal hierdoor wereldwijd een tekort ontstaan van 3,8 miljoen ton suiker. Verwacht wordt dat de wereldwijde suikervoorraad slink naar een niveau van 95 miljoen ton. De areaalkrimp in veel landen helpt niet mee om het tij te keren.

Bovenstaande zorgt ervoor dat de notering voor witte suiker op de Liffe afgelopen week gedaald is. Dinsdag 19 oktober sloot de koers op €428,83 per ton. Vrijdag 15 oktober stond de prijs nog op €448,19 per ton. En op 7 oktober werd de hoogste prijs in vier jaar tijd genoteerd: €442,44 per ton. Toch verwachten analisten niet dat de prijsdaling in suiker in rasse schreden doorzet. Dit omdat, zoals hierboven beschreven, het tekort aan suiker aanwezig blijft op de wereldmarkt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden