Shutterstock

Analyse Palmolie

Prijs voor palmolie stijgt naar recordhoogte

13 Oktober 2021 - Kimberly Bakker

Maleisië heeft afgelopen maand 1,59 miljoen ton palmolie geëxporteerd. Een stijging van maar liefst 36,9% in vergelijking tot de maand ervoor. Die hoge export heeft een gat geslagen in de voorraad. Reden om de productie op te voeren, zo zou je zeggen. Helaas is dat vanwege de coronacrisis niet mogelijk. En dat heeft gevolgen voor de prijs van palmolie. Een analyse.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Maleisië is de op één na grootste producent van palmolie, op ruime afstand na Indonesië. Het land produceert 26% van de wereldproductie. Door een scherpe stijging van de export (+36,8%) en een toename in de lokale consumptie zijn de voorraden in het land in een maand tijd met 6,9% gedaald, tot een niveau van 1,82 miljoen ton. Tegelijkertijd zorgt een aanhoudend tekort aan buitenlandse arbeidskrachten ervoor dat de productie niet opgeschaald kan worden. Tussen augustus en september is zelfs een daling in de productie zichtbaar: -0.39% tot 1,73 miljoen ton. Voor heel het seizoen wordt een palmolieproductie verwacht van maximaal 18 miljoen ton, waar het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) eerder nog uitging van 19,6 miljoen ton.

Buitenlandse werknemers zijn in Maleisië goed voor ongeveer 70% van de 500.000 mensen die in de oliepalmplantages werken. Maar, door reisbeperkingen als gevolg van de coronapandemie konden zij het afgelopen jaar niet terugkeren. Ook komende tijd zal dit nog een negatief effect hebben op de productie, want Maleisische regering heeft nog altijd geen besluit genomen over het toestaan van buitenlandse arbeidskrachten. Ook overstromingen in diverse delen van Maleisië en de wereldwijde ontregeling van de logistieke sector hebben een vertragend effect op de productie. Voor deze maand wordt daarom wederom een min verwacht, van 0,8%.

Prijs stijgt naar recordhoogte
Als gevolg van alle tegenslagen is de notering voor palmolie op de 'Mdex' naar een recordhoogte gestegen. Aan het begin van de week, op maandag 11 oktober, sloot de notering op 5.170 Maleisische ringgit per ton. Omgerekend gaat het om een bedrag van $1.241 per ton. Een week geleden werd de grens van 5.000 Maleisische ringgit voor het eerst doorbroken. Het oude record stamt uit mei van dit jaar, en kwam uit op 4.860 Maleisische ringgit, oftewel $1.164 per ton. Voor de Chinezen zijn happig om nu palmolie te kopen. In eigen land stagneert de productie als gevolg van problemen in de stroomvoorziening.

Hoewel de Chinezen ook verwachten dat de prijs komende periode kan blijven stijgen, is niet iedereen het daarover eens. Zo melden diverse analisten dat het onwaarschijnlijk is dat de export deze maand en komende maand wederom zo hoog uitpakt. Een daling van 4% wordt voor deze maand verwacht. Afgelopen maand was India een grote koper, maar dat land gaat nu de winter in. Palmolie stolt bij lagere temperaturen en is dan dus minder interessant. Tegelijkertijd is het wel een gegeven dat de gestegen prijs van ruwe olie het prijsverschil tussen palmolie en gasolie heeft verkleind, wat de vraag naar biodiesel doet toenemen. Voor komende periode is de verwachting van deze analisten dat de prijs tussen de 4.000 en 4.500 ringgit zal schommelen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden