Shutterstock

Analyse Magere melkpoeder

China geeft prijs van melkpoeder vleugels

6 Oktober 2021 - Wouter Baan

De markt voor melkpoeder heeft de wind in de zeilen. De grote melkpoederbergen in Europa van de afgelopen jaren hebben plaatsgemaakt voor krappe voorraden. De dalende melkproductie in Noordwest-Europa, de stijgende olieprijs en goede afzetmogelijkheden in China geven de markt energie.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Net zoals boter en kaas, zit ook de markt voor melkpoeder in een goede flow. Na een zomerdipje is de DCA-notering voor magere melkpoeder (food grade) begin oktober opgeklommen tot ruim €2.700 per ton, wat historisch gezien relatief hoog is. Tussen 2015 en 2019 werd de markt geplaagd door hoge interventievoorraden en dat zorgde jarenlang voor lage prijzen. Dit tijdperk is echter voorbij en daar is menig poederproducent niet rouwig om. De markt wordt zo niet meer belemmerd door gesubsidieerde voorraden die vaak een rem op de prijsontwikkeling zetten.

Zorgen over beschikbaarheid
De reden van de stijgende poederprijzen is het feit dat er zorgen zijn over de beschikbaarheid van magere melkpoeder in Europa. Eindafnemers zien dat de melkaanvoer in grote producerende landen (als Duitsland, Frankrijk en Nederland) een veer heeft gelaten en zijn daarom bang om achter het net te vissen. Meer dan anders zijn er dit jaar grote volumes door Europese gebruikers in het voren gecontracteerd. Hierdoor rest kopers op de spotmarkt niets anders dan mee te gaan in de oplopende prijzen. 

De daling is ook terug te zien aan de productiecijfers van Eurostat. Daaruit blijkt dat de Europese productie van magere melkpoeder tussen januari en juli met bijna 3% is gedaald tot 935.000 ton. Daartegenover staat dat de export overall onder druk staat. In de eerste zeven maanden van dit jaar daalde de export met met 5% tot 490.000 ton. Deze daling komt doordat olieproducerende landen als Algerije, Nigeria en Saoedi-Arabië lagere volumes importeerden. Dit lijkt een gevolg van de lage olieprijs in 2020, wat de koopkracht heeft aangetast. Ondertussen is de olieprijs flink gestegen tot boven $80 per vat (Brent Crude Oil). De koopkracht neemt daarmee weer toe en daarmee mogelijk ook de importbehoefte. 

China aan de markt 
Naast goede afzetmogelijkheden in Europa, krijgt de markt voor magere melkpoeder steun uit China. De Chinese vraag is boven verwachting goed. Bovendien betalen de Chinezen naar verluidt goede prijzen. De Europese export naar het Aziatische land steeg in de eerste zeven maanden met 25% tot ruim 85.000 ton. Dit is bijna gelijk aan het jaarvolume in heel 2018. De hoge prijzen van containervervoer zijn wel een punt van zorg. Dit kan de exportcijfers doen afremmen.

Overigens is de melkpoedermarkt in India, de derde producent ter wereld, minder vlot. Daar hangen grote volumes onverkochte voorraden boven de markt als gevolg van de coronapandemie. Dit zet de prijzen onder druk. De invloed van India op de wereldzuivelmarkt is echter gering, omdat de productie veelal in eigen land wordt geconsumeerd. Bovendien zijn de kwaliteitsstandaarden niet te vergelijken met die in Europa en de Verenigde Staten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden