Shutterstock

Analyse Eieren

Eierprijzen slaan de weg naar boven in

30 September 2021 - Wouter Baan

De eierprijzen laten sinds augustus een stijgende trend zien en klimmen daarmee uit een dal. Een patroon dat vaker voorkomt in deze tijd van het jaar, gezien de consumptie in de zomer op een laag pitje staat. Daar waar de eierprijs op de boer relatief laag is, betalen consumenten in supermarkten recordhoge prijzen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat de prijzen voor eieren de weg naar boven hebben ingezet, past bij het seizoenpatroon die de markt kenmerkt. Na de zomer trekt de consumptie aan en naar verwachting zet die trend door tot de feestdagen in december. De afzetmogelijkheden naar zowel de supermarkten als foodservice wordt door handelaren als goed omschreven. Het aanbod is daarbij overzichtelijk, de afzet loopt zogezegd soepeltjes. 

Prijzen bewegen naar boven
De Amsterdamse index (scharrel bruin categorie m) steeg afgelopen week met 20 cent tot €7,70 per 100 eieren. Dit is het hoogste niveau sinds dit voorjaar toen de markt opklom richting het paasweekend. Deze notering kan gezien worden als een goede indicatie voor het niveau waarop supermarkten bij pakstations voor inkopen.

Pluimveehouders op de vrije markt profiteren direct van deze betere stemming. De stijgende prijzen zijn een wenselijke ontwikkeling voor de primaire producenten die geconfronteerd worden met krappe marges door stijgende energie- en voerprijzen. Voor pluimveehouders met langetermijnafspraken is het nog even afwachten of de contractprijzen gaan stijgen.

Grote verschillen per segment
Binnen de totale eiermarkt zijn overigens behoorlijke verschillen zichtbaar. Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld, is met name de vraag vanuit de foodservice toegenomen. In tegenstelling tot de supermarkten spelen de welzijnseisen in dit segment nog een minder prominente rol.

Opvallend is dat vrije-uitloopeieren uit de gratie zijn geraakt. Dit nieuws haalde afgelopen week zelfs De Telegraaf. Dit komt door de ophokplicht die gold van eind oktober vorig jaar tot begin juli. Sinds half februari mogen producenten van vrije-uitloopeieren hun eieren niet meer onder dit label verkopen. Consumenten zijn daarom uitgeweken naar scharreleieren of biologische eieren en laten vrije-uitloopeieren nu links liggen, hoewel deze wel weer als zodanig verkocht mogen worden.

Goede marge voor supermarkten
De marges op eieren in supermarkten is groot, kan geconcludeerd worden op basis van cijfers van Wageningen Universiteit. De consumentenprijsindex van eieren is in juni en juli gelijk gebleven op het hoge niveau van 145 punten (2015=100). De prijsindex af-boerderij noteerde in juli slechts 87 punten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden