Shutterstock

Achtergrond Zalm

Zalm goedkoper ondanks levendige handel

1 Oktober 2021 - Jeannet Pennings

Zalm is afgelopen weken flink in prijs gezakt. Voor deze periode van het jaar is dat niet vreemd, maar tegelijkertijd is de vraag naar de vissoort momenteel relatief groot. Kennelijk is het aanbod groot genoeg om die vraag bij te benen.

De zomer en het najaar gaan normaliter gepaard met een prijsdip op de zalmmarkt. Toch was daar de afgelopen periode weinig van te merken. Al sinds het begin van dit jaar zit de prijs in de lift. Na een matig coronajaar trok de vraag aan en dat heeft alles te maken met de heropening van de horeca en de opstart van de foodservice. De grote vangst en goede groei van de vis vormden wel een rem op de prijsstijging in het voorjaar, maar nog voor de zomer was die dip alweer vervaagd.

Zalm was dan ook relatief stevig geprijsd deze zomer, want normaal daalt de vis in prijs als de vakantieperiode aanbreekt en de vraag terugloopt. Die neerwaartse beweging was dit jaar pas begin augustus merkbaar, zo blijkt uit de zalmindex van NASDAQ. Deze index is representatief voor de totale zalmexport uit Noorwegen en kan als leidend worden gezien. Ongeveer de helft van alle Atlantische zalm die wereldwijd verhandeld wordt, komt uit Noorwegen.

Flinke prijsdaling
De zalmindex van NASDAQ stond eind week 37 op 50,05 Noorse kroon per kilo, wat omgerekend €4,92 per kilo is. Daarmee is de prijs in de afgelopen vier weken met 6,5% gedaald. Ten opzichte van drie maanden eerder is zelfs sprake van een prijsdaling van 15,3%. De ervaring leert dat de zakkende markt in het najaar weer een kentering maakt zodra Kerst nadert.

Aan de vraag zal het niet liggen. Volgens de Norwegian Seafood Council profiteert de markt van het toegenomen toerisme en geleidelijke opening van de horeca. "Tegelijkertijd zien we ook dat de thuisconsumptie in de verschillende markten toeneemt, waardoor de vraag naar zalm is gestegen", aldus analist Paul T. Aandahl.

De Noorse zalmexport tikte daardoor vorige maand een nieuw record aan. In de maand augustus werd bijna 114.000 ton zalm geëxporteerd, 21% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Polen, Denemarken en Frankrijk waren de belangrijkste afzetmarkten.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet Pennings is journalist met een agrarische achtergrond en een brede interesse in de foodsector. Als redacteur bij Foodbusiness voorziet zij de businessprofessionals uit de voedingswereld van nieuws, analyses, interviews en achtergronden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden