Shutterstock

Achtergrond Sinaasappelen

Grillig weer heeft ook effect op sinaasappelmarkt

29 September 2021 - Kimberly Bakker

De wereldwijde productie van sinaasappelen bedroeg twee jaar geleden ongeveer 79 miljoen ton. Brazilië was toen (én is nog steeds) de grootste producent. De groeiomstandigheden waren dat jaar nagenoeg perfect. Er was volop zonlicht voor de citrusvrucht. Dat kan niet van afgelopen jaar en dit jaar worden gezegd. Als gevolg daarvan zakt de productie weg en kampen verschillende landen met een lagere beschikbaarheid.

De meest recente cijfers van het ministerie van Landbouw in de Verenigde Staten (USDA) voorspellen dat de wereldwijde productie van sinaasappelen dit seizoen 3,6 miljoen ton hoger uitkomt dan een jaar eerder, op 49,4 miljoen ton. Een heel groot deel daarvan gaat naar de verwerking, voor de productie van sinaasappelsap. Hoewel er dus een toename zichtbaar is, is er nog altijd een fors verschil met de 79 miljoen ton van twee jaar geleden. Brazilië en Mexico zijn leidend in de kleine plus die gerealiseerd gaat worden, als gevolg van gunstigere weersomstandigheden. Door de hogere opbrengsten in die twee landen worden de afnames in Turkije (-20%) en de Verenigde Staten (-13%) enigszins gecompenseerd.

In de Verenigde Staten kwam de totale citrusproductie afgelopen jaar uit op 6,9 miljoen ton, een afname van 12% in vergelijking tot een jaar eerder. Over de totale sinaasappelproductie zijn geen recente cijfers bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat de sinaasappelproductie in een van de grootste producerende staten, Californië, is gedaald: met 7% tot 50,1 miljoen dozen. In Florida, dé grootste producent, is eveneens een daling gerealiseerd. Daar nam de productie met 22% af tot 52,8 miljoen dozen. Een groot verschil tussen deze twee sinaasappelgrootmachten: het merendeel van de productie uit Californië wordt verkocht als vers fruit, terwijl de (zoete) sinaasappelen uit Florida vooral bestemd zijn voor sapproducten.

Europa kent ook lagere beschikbaarheid
Niet alleen de grote wereldspelers zien een lagere beschikbaarheid. Ook in de Europese Unie zien de producenten lagere oogstramingen. In Spanje begint het sinaasappelseizoen in november. En hoewel een hoge kwaliteit van citrusproducten wordt verwacht, voorzien marktkenners (vooral in de eerste helft van het seizoen) een lagere beschikbaarheid. Het Spaanse ministerie van Landbouw voorspelt voor het huidige seizoen een totale citrusopbrengst van 6,7 miljoen ton. Dat is 4,8% minder dan afgelopen jaar. Voor Griekenland wordt eenzelfde voorspelling gedaan: een hoge kwaliteit, maar een lage beschikbaarheid.

Italiaanse producenten van sinaasappelen zijn, net als andere telers, ook afhankelijk van het weer. Door de extreme hitte vielen de bloesems van de kleinere citroensoorten die in oktober zouden worden geoogst, voortijdig uit. Daardoor worden aanzienlijke oogstverliezen voorspeld voor alle citrusproducten. Ook in dit land wordt daarom in het begin van het seizoen een lagere beschikbaarheid verwacht.

Zorgen over vallende vruchten
Verder weg, in India, zijn veel zorgen over het voortijdig vallen van de vruchten, omdat dit de beschikbaarheid nog verder terugdringt. De gevolgen daarvan zijn al zichtbaar. Zo komt het sinaasappelras Ambiva daar komende maand op de markt. Afgelopen jaar werd een prijs betaald van 15.000 roepie per ton (€173 per ton). Vandaag de dag worden prijzen voorspeld van omgerekend €288 tot €346 per ton. De prijs voor sinaasappelen van het ras Mrug gaat zelfs nog vaker over de kop. Dit seizoen wordt gerekend met een bedrag van omgerekend €231 per ton. Eerder was dat nog €58 tot €138 per ton.

Het bovenstaande is uiteraard goed nieuws voor de producenten van sinaasappelen, die zich veelal in relatief arme landen bevinden. Tegelijkertijd is het slecht nieuws voor inkopers en importeurs, die zich vooral in het Westen bevinden. De verwachting is namelijk dat de vraag naar verse en verwerkte sinaasappelen komende jaren blijft stijgen, waardoor de vraag en het aanbod voorlopig niet in balans gaan komen. Dat heeft te maken met de grotere focus vanuit de consument op gezondheid en het feit dat citrusvruchten een grote bron van vitamine C zijn. Hoge prijzen zijn dus zeker iets om rekening mee te houden.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden