Shutterstock

Analyse Energie

Ongekende taferelen op elektriciteitsmarkt

21 September 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het zijn bijzondere tijden op de energiemarkt. Het spektakel zit niet op de oliemarkt, maar op de elektriciteitsmarkt. Al breekt Brent-olie wel voor het eerst sinds juli weer door de grens van $75 per vat heen. Twee weken terug werden op de markt voor elektriciteit al meerdere dagrecords verbroken en die lijn werd afgelopen week doorgezet.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de EPEX-Spotnotering is de prijs voor elektriciteit afgelopen week niet onder de €125 per MWh gezakt. Op zondag 12 september stond de koers op €125,85 per MWh, een aantal dagen later (woensdag 15 september) was dat €168.28 per MWh. Opnieuw een record. Vrijdag 17 september zakte de prijs weer iets terug, maar de prijs is - met €161,84 per MWh - nog steeds zeer hoog. Afgelopen jaren (vooral voor de coronacrisis) schommelde de prijs voor elektriciteit meestal rond of onder de €50. Heel sporadisch werd een stijging naar €80 gezien.

Lage gasvoorraden
Voor gas en kolen worden de hoogste prijzen in jaren genoteerd. Dat blijft de basis voor de stroomprijs. Het aanbod van duurzame stroom uit zon en wind valt daarnaast tegen, voornamelijk door het ongunstige weer van de afgelopen maanden. Ook loopt de internationale uitwisseling van stroom (door onderhoudswerkzaamheden) niet overal even soepel. Daarbovenop komt het feit dat in een verdeelstation tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk vorige week een brand uitgebroken is. Eén van de kabels tussen beide landen is daardoor hoogstwaarschijnlijk tot maart buiten bedrijf. De uurprijzen in het Verenigde Koninkrijk doorbraken zelfs even de €1.170 per MWh hierdoor.

Ook staan de Europese gasvoorraden op het laagste niveau in tien jaar, en dat met de winter voor de deur. Europa is met Azië in een strijd verwikkeld om voldoende LNG (vloeibaar aardgas) in te slaan voor het winterseizoen, maar het aanbod is mager. Goldman Sachs meldt in een nieuw rapport dat de huidige recordprijzen voor gas en elektriciteit op de Europese markt een voorbode kunnen zijn voor wat andere grondstoffen staat te gebeuren. 

Tegelijkertijd klinken vanuit andere richtingen geluiden dat momenteel ook veel lucht in de Europese energiemarkt wordt gepompt. Aan slecht nieuws, bijvoorbeeld kleine voorraden, wordt veel aandacht besteed. Dit terwijl de vorderingen en het vrijwel gereed zijn van de gaspijpleiding 'Nord Stream 2' nauwelijks worden genoemd in de verschillende analyses.

Olie doorbreekt grens
De olieprijs zit weer voorzichtig in de lift. Op maandag 13 september werd voor één vat Brent-olie $73,63 betaald. Gedurende afgelopen week is dat met $2 opgelopen naar $75,63 per vat, op woensdag. Vrijdag 17 september werd een bedrag van $75,41 per vat genoteerd. De olieprijs vindt vandaag de dag vooral steun in het nieuws vanuit de Verenigde Staten. In dat land is het orkaanseizoen is aangebroken. Ida en Nicholas hebben voor schade gezorgd aan raffinaderijen langs de Golf van Mexico. Dat is nu met enige vertraging terug te zien in de olievoorraden en -destillaten (onder meer in benzine en diesel). Die beginnen te slinken.

De zorgen over een mogelijk nieuwe uitbraak van het coronavirus leidde er volgens meerdere analisten toe dat de prijs niet verder opliep. Het Chinese bureau voor Volksgezondheid schreef afgelopen dinsdag vijftig en een dag later 49 besmettingen in de zuidelijke provincie Fuijan. Veel investeerders hebben daardoor deels winst die eerder in de week is geboekt verzilverd, met een lichte koersdaling tot gevolg.

De dieselprijs staat eveneens op het hoogste niveau in ruim anderhalf jaar tijd. Donderdag 16 september is de grens van €110 geslecht en kostte diesel €110,71 per 100 liter. Het blijft opvallend dat de prijs vrijwel altijd meestijgt als de olieprijs oploopt, maar dat de dalingen wel minder snel opgevolgd worden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden