Shutterstock

Achtergrond Aardappelen

Handel in aardappelen fors lager in coronajaar

16 September 2021 - Kimberly Bakker

Aardappelproducenten zagen hun afzetkanalen in de glorietijden van de coronapandemie als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het is dan ook niet vreemd dat cijfers van IndexBox nu aantonen dat de wereldwijde export in aardappelen in het coronajaar flink geslonken. In volume is een daling zichtbaar van iets meer dan 11%, in waarde kwam de handel zelfs onder de $5 miljard uit. De gemiddelde exportprijs voor een ton aardappelen daalde met 6,3%.

De wereldwijde aardappelexport is afgelopen jaar gedaald tot 13 miljoen ton. Dat is een daling van 11,3% met een jaar eerder. Kijken we naar de waarde van de export, dan heeft de handel vorig jaar wereldwijd een bedrag opgeleverd van $4,3 miljard. Dat is fors lager dan de $5,1 miljard van het jaar daarvoor. Dat die cijfers lager liggen, is natuurlijk niet vreemd. Door de coronacrisis – en dan vooral de sluiting van de horeca wereldwijd – zagen veel producenten hun afzetkanalen verdwijnen. In sommige gevallen gingen aardappelen in Nederland daardoor voor een symbolisch bedrag van €1 naar de veevoerindustrie.

Hoogste exportwaarde voor Nederland
Frankrijk was qua volume de grootste exporteur van aardappelen, met een afgezet volume van 2,3 miljoen ton. Nederland volgt op een tweede plaats, met een volume van 2 miljoen ton. Kijken we echter naar de exportwaarde, dan zijn de rollen tussen deze twee landen omgedraaid. Nederland noteert over het afgelopen jaar een exportwaarde van $826 miljoen, Frankrijk kent een waarde van $684 miljoen. Kortom: de Nederlandse aardappelen gingen voor een hogere prijs weg dan de Franse aardappelen.

Op een derde plek volgt Duitsland, met een volume van 1,9 miljoen ton ($374 miljoen). Deze drie landen hebben gezamenlijk een aandeel van 48% in de wereldwijde aardappelexport. In de verte volgen België (1 miljoen ton), Egypte (561.000 ton), Canada (530.000 ton) en de Verenigde Staten (506.000 ton). Gemiddeld bedroeg de aardappelexportprijs afgelopen jaar $327 per ton, een daling van 6,3% met een jaar eerder. Wat het gemiddelde voor Nederland is, maakt het onderzoeksbureau niet bekend.

België importeert de meeste aardappelen
België importeerde afgelopen jaar de meeste aardappelen; 3 miljoen ton. De importwaarde komt daarmee uit op $595 miljoen. Nederland volgt op een tweede plek, met een volume van 1,6 miljoen ton ($345 miljoen). Spanje volgt op grote afstand, met een volume van 900.000 ton. De importwaarde voor dat land kwam afgelopen jaar uit op $314 miljoen. Gezamenlijk hebben deze drie landen een aandeel van 28% in de wereldwijde aardappelimport.

Hoewel de Belgen de meeste aardappelen hebben geïmporteerd, is de consumptie per capita niet het hoogst: 522 kilo per persoon. Rusland staat daar nog ver boven, met 608 kilo per persoon. Dat land teelt echter voornamelijk voor eigen consumptie en zal dus niet snel op de wereldmarkt te vinden zijn. Oekraïne staat op plek drie, met 474 kilo per persoon.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden