Shutterstock

Achtergrond Spinazie

Spinaziemarkt hersteld na regenachtige zomer

14 September 2021 - Redactie Foodbusiness

Eind juli was een groot deel van de spinazieoogst in Nederland verregend. De lagere kwaliteit op dat moment veroorzaakte een kleiner aanbod. Inmiddels heeft de markt zich hersteld, aldus Jan van Gelder van handelsbedrijf Van Gelder Groente en fruit. De volumes die nu worden afgezet, zijn goed van kwaliteit.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De markt van spinazie is veranderd in vergelijking tot vroeger. Consumenten kopen vandaag de dag het liefst voorverpakte spinazie. Tegelijkertijd wordt het verse product vaker genuttigd, onder andere door de opkomst van de groente-smoothies. De Nederlandse supermarktverkoop steeg in 2020 met 13%, zo blijkt uit cijfers van GroentenFruithuis. De grootste volumes worden nog altijd afgezet op de binnenlandse markt, en een klein gedeelte op de Duitse en Belgische markt. De Duitse consumentenaankopen stegen vorig jaar met ruim 20%.

Waterschade
In Nederland is afgelopen jaar op zo'n 3.300 hectare spinazie gezaaid. Het ging om 72 miljoen kilo, waarbij het grootste gedeelte bestemd is voor de industriële verwerking (diepvries). De oogst van Nederlandse biologische spinazie voor de versmarkt nam in vier jaar tijd met twee miljoen kilo toe, zo blijkt uit recentste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Werd in 2016 nog 8,3 miljoen kilo geoogst op jaarbasis, is dat aantal in 2020 gestegen naar 10,4 miljoen kilo.

Akkerbouwer Annemiek Vlaming uit de Noordoostpolder geeft aan dat zij op het bedrijf veel geluk hebben gehad deze zomer. "We hebben weinig buien gehad op ons perceel, en dus een prima spinazieopbrengst. Maar, wij zijn niet gemiddeld, zo heb ik begrepen. Er zijn veel telers die last van de grote hoeveelheid regen hebben gehad. Zij moesten bijvoorbeeld overzaaien, omdat de percelen onder water stonden. Ook was sprake van hagelschade bij sommigen. Hier schiet de plant van in de stress, en dan kan je dus niet oogsten."

Een andere teler uit de Noordoostpolder had dit jaar wél veel waterschade op zijn perceel. De eerste oogst die hij draaide, werd omgeploegd door het vele water. "Er moest bij ons opnieuw gezaaid worden, maar de grond was zo verpest dat er maar een halve oogst vanaf kwam. Door overaanbod op de markt, zijn de contractprijzen over het algemeen dalende", aldus deze spinazieteler.

Amerikaanse import groeit
Kijken we naar de wereldmarkt, dan zien we dat België de top-exporteur van spinazie is. De exportwaarde kwam afgelopen jaar uit op $99,4 miljoen. Het land wordt gevolg door China ($85,2 miljoen) en Mexico ($24,7 miljoen). Japan is daarentegen de grootste spinazie-importeur, met een waarde van $69 miljoen. Daarna volgen de Verenigde Staten met $54 miljoen. Hier is de import de afgelopen drie jaar zelfs gegroeid met 33%. Duitsland speelt ook een aardig deuntje mee in de import, met een waarde van $34 miljoen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden