Shutterstock

Analyse avocado

Ongebreidelde groei in avocadomarkt zet door

9 Augustus 2021 - Jeannet Pennings

Avocadoliefhebbers moeten diep in de buidel tasten. De vrucht is niet de goedkoopste in het winkelschap. Hoewel het aanbod vanuit grote productielanden flink stijgt, is dat nauwelijks in de prijs terug te zien. Het heeft alles te maken met de populariteit van de avocado die geroemd wordt om z'n gezonde vetten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nederlanders zijn verzot op avocado's. De consumptie in ons land werd het afgelopen jaar geschat op 2,2 kilo per hoofd van de bevolking. Dat is nog niet zo veel als in de Verenigde Staten – de Amerikanen spannen de kroon met 3,9 kilo –, maar wel bovengemiddeld in de Europese Unie. Gemiddeld eten Europeanen 1,2 kilo avocado per jaar. Tien jaar terug was dat nog niet eens 0,4 kilo, wat betekent dat de consumptie afgelopen jaren meer dan verdrievoudigd is.

60% eet nog geen avocado's
Het einde van die groei lijkt nog niet in zicht. De Nederlandse avocadoconsumptie liet in afgelopen jaar een exponentiële groei zien van 35% naar 40%. Zo heeft onderzoeksinstituut GfK becijferd. Dat betekent dat 40% van de Nederlanders nu avocado's eet. Of anders gezegd: 60% nog niet. In Zweden en Denemarken eet 60% van de consumenten wel avocado's. De Nederlandse markt heeft dus nog flink wat groeipotentie. En dat geldt voor nog heel veel andere landen.

Op eigen bodem worden geen avocado's geteeld, dus haalt Nederland de vruchten uit het buitenland. Mexico is met een jaarproductie van ongeveer 2 miljoen avocado's veruit de grootste producent wereldwijd. Maar terwijl Mexico voornamelijk de eigen bevolking en de Amerikanen van avocado's voorziet, haalt Nederland de vrucht hoofdzakelijk uit Zuid-Amerika. Een derde van onze avocado's komt uit Peru. Andere leveranciers zijn Chili, Colombia, Zuid-Afrika, Mexico en Kenia. Met name Colombia en Kenia spelen een steeds belangrijkere rol voor Nederland.

Peruaanse avocado-oogst is fors
Onze belangrijkste leverancier Peru heeft dit jaar een goede avocado-oogst. De opbrengst werd eerder door het Amerikaanse landbouwministerie USDA geschat op 560.000 ton. Dat is flink meer dan de 535.000 ton van 2019. En in de vijf jaar daarvoor steeg de Peruaanse avocadoproductie al met ruim 50%. De verwachting is dat Peru dit jaar opnieuw een record hoeveelheid avocado's exporteert, namelijk 450.000 ton. Dat is 10% meer dan vorig jaar, toen de export ook al 30% hoger lag.

Nederland is (met een aandeel van 33%) veruit de belangrijkste afzetmarkt voor Peru. Met een groter aanbod, lijken prijsdalingen een logisch gevolg, maar dat is slechts beperkt het geval. Daarvoor zijn er te veel landen actief in de wereldwijde avocadohandel en is de vraag – zoals eerder in dit artikel geschetst – te groot. In de loop van de maand augustus komt Chili op de markt met avocado's, waar de oogst naar verluidt ook goed is. Anderzijds kampt Zuid-Afrika met een teleurstellend avocadoseizoen, waardoor de volumes daar lager zijn dan verwacht.

Stabiele consumentenprijzen
Volgens de USDA zijn de avocadoprijzen wereldwijd over langere tijd wel flink gedaald. Afgelopen jaar bracht een kilo avocado's $1,88 op, terwijl dat in 2019 nog $2,40 was. De Nederlandse consument merkt daar echter weinig van. In de supermarkt betaalt hij al gauw €1 tot €1,50 per stuk voor de populaire, eetrijpe 'Eat Me'-avocado's. En de kleinere avocado's die vaak in netten worden verkocht kosten rond de €4 per kilo. De verkoopprijzen zijn redelijk stabiel. Feit blijft dat de vraag groot is, zeker nu ook de horeca weer open is, en dat het wereldwijde aanbod flink wat moeite moet doen om de groei te kunnen bijbenen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden